Business Hi-Tech

Viitorul ne ofera surprize placute: serviciile WiFi si telefonia 3G vor coexista

15.09.2003, 00:00 29

Analistii prevedeau nu demult o concurenta dura intre cele mai moderne sisteme de comunicatii mobile: telefonia de ultima generatie (3G) si serviciile de acces la Internet de mare viteza pe unde radio (WiFi). Mai nou insa, studiile releva faptul ca ele vor coexista, lucru ce nu poate fi decat in profitul utilizatorului si al companiilor din domeniu.
Tot mai multi specialisti sunt de parere ca noile gadget-uri electronice vor avea atat capacitati de conectare WiFi, cat si acces la 3G, pentru a se putea conecta la Internet in orice loc si la o viteza cat mai mare in functie de retelele disponibile in acea regiune. In cel mai recent exemplu de acest gen, Philips si Broadcom au anuntat realizarea de cipuri WiFi pentru telefoanele mobile. Analistii sustineau anterior ca aceste doua sisteme vor concura din cauza ca ambele ofera practic acelasi lucru - 3G ofera nu numai telefonie, ci si viteze mari de trafic pe Internet, iar WiFi ofera nu numai net, ci si posibilitatea folosirii telefoniei online (VoIP).
"Accesul la WiFi a fost gandit initial numai pentru utilizatorii de laptopuri. Acest lucru s-a dovedit o greseala si acum industria a evoluat destul de mult si va continua sa se extinda pentru a-si atinge intreg potentialul", a apreciat unul dintre responsabilii Broadcom. Acum, WiFi a ajuns si in handheld-uri si in telefoanele mobile.



Specialistii voteaza pentru sisteme integrate
Tendinta de a unifica cele doua sisteme de comunicatii mobile este relativ noua si a aparut mai ales in urma speculatiilor privind viitorul WiFi. Multi analisti spun ca primul tip de serviciu de comunicare pe frecvente radio (802.11b) este deja depasit, pentru ca emitatoarele de semnal nu asigura o acoperire destul de buna si instalarea lor din 200 in 200 de metri este nerentabila. Ei spun ca oamenii vor o acoperire constanta, cum nu pot oferi decat retelele de telefonie mobila, chiar daca viteza de transfer a datelor este mult mai mica in cazul lor. De asemenea, analistii spun ca noul standard, mai rapid (802.11g) va inlocui prima versiune in scurt timp.
In prezent, analistii cred ca imbinarea tuturor tehnologiilor de comunicare (WiFi, ambele sisteme si 3G) in noile laptopuri, telefoane sau handheld-uri pare sa fie strategia cea mai buna pentru producatori. Oricat de repede se vor instala noi hot-spot-uri, tot nu se va ajunge in urmatorii ani la o acoperire WiFi comparabila macar cu telefonia mobila. Practic, in zonele cu WiFi, oamenii vor accesa Internetul de mare viteza si vor face apeluri de pe net, iar in zonele unde nu se afla hot-spot-uri (emitatoare) WiFi, ei vor trece pe retelele de telefonie mobila 3G.
In Statele Unite exista doi jucatori care vor sa instaleze retele nationale WiFi, Cometa Networks (joint-venture-ul celor de la Intel, IBM si Cisco) si Wayport, insa accesul va fi deocamdata limitat la anumite zone din marile orase, probabil unde vor gasi cei mai multi oameni dispusi sa plateasca pentru astfel de servicii de comunicatii.
Sistemul de telefonie 3G are si el problemele sale. Chiar daca ofera acoperire mai mare, viteza de transfer a datelor este mult mai redusa decat la WiFi, iar serviciul nu s-a dovedit foarte popular in tarile in care a fost deja introdus (Japonia, Marea Britanie, Italia si SUA). Astfel, adaugarea de conectivitate WiFi ii va face mai fericiti si pe utilizatoii de 3G, care ar putea macar in punctele de acces sa experimenteze viteza mare de acces la net oferita de acest sistm.



Popularitatea WiFi face sa creasca vanzarile de echipamente
Goana dupa conectivitatea WiFi a fost generata de popularitatea crescanda a acestui tip de serviciu. Ca urmare, si producatorii de echipament electronic s-au vazut obligati sa introduca sisteme de conectare wireless in laptopuri, handheld-uri si alte gadget-uri. Conform estimarilor analistilor de la Forward Concepts, aproximativ 18,2 milioane de echipamente cu conectare WiFi in standardul 802.11b (de 20 de ori mai rapid ca o conexiune dial-up) se vor vinde in 2004. Mai bine de 31,9 milioane de echipamente conectabile la WiFi vor fi cumparate in 2005, iar anul urmator suma va sari la 44,3 milioane de bucati. Numarul mare de echipamente vandute se va datora in parte si introducerii tehnologiei WiFi in telefoanele mobile, spun analistii. Analistii mai apreciaza ca 12 milioane de oameni vor ajunge pana la finalul lui 2003 sa aiba acces la servicii WiFi, iar numarul lor va creste la peste 700 de milioane in urmatorii 5 ani.



Explodeaza vanzarile de celulare 3G
Conform International Data Corp. (IDC), serviciile de telefonie 3G constituie principalul factor care va sustine cresterea puernica a numarului de telefoane mobile vandute in 2004. IDC apreciaza ca peste 500 de milioane de celulare se vor vinde anul viitor, cu 8% mai multe decat in 2003. Dintre acestea, numarul de telefoane 3G comercializate va depasi 48 de milioane, cifra care ar marca o crestere cu 140% fata de 2003. Cererea pentru telefoane 3G va fi impulsionata de serviciile de generatia a treia oferite de operatorii de telefonie mobila (videoconferinte live, stiri si  filme pe telefon etc)."Serviciile 3G devin o realitate in 2004 si atunci se vor vedea primele rezultate pozitive pe o piata care a adus multa tehnologie noua la dispozitia oamenilor", a apreciat un analist IDC. "Numai utilizatorii vor putea decide cat de repede va creste aceasta piata pe viitor", a apreciat el.



Noul standard WiFi starneste temeri
Recent, autoritatea care supravegheaza comunicatiile (IEEE - Institute of Electrical and Electronics Engineers) a aprobat un nou standard pentru comunicatiile WiFi - respectiv 802.11g, care ofera viteze de conectare la Internet de cinci ori mai mari decat predecesorul sau. Tocmai de aceea, o parte din analisti au declarat ca in scurt timp primul standard WiFi, 802.11b, va deveni desuet.
In ciuda dezbaterilor, producatorii s-au orientat spre interoperabilitate. Astfel, laptopurile care vor suporta standardul 11b vor functiona si pe 11g iar acest lucru nu poate sa fie decat tot in folosul utilizatorilor. Apple a fost unul dintre pionierii standardului 802.11g, produsele sale suportand conexiuni pe ambele variante WiFi.Vanzarile de produse care dispun de conectivitate in standardul nou au crescut simtitor anul acesta. Pe primele trei luni ale 2003, acestea au insumat 16% din totalul incasarilor industriei WiFi.
Vanzarile de echipamente pentru retele WiFi  au insumat in aceasta perioada 411 milioane de dolari, iar numarul de laptopuri si handheld-uri cu conectare WiFi vandute a atins 4,8 milioane.IEEE lucreaza deja la standardul 802.11n, care va permite acces la Internet la viteze de 100 de MB pe secunda. Expertii spun insa ca tehnologia nu va avansa rapid, asa cum se intampla in alte domenii. "Ceea ce exista pe piata este suficient pentru 90% dintre utilizatori", a explicat un analist.



Goana dupa conectivitate continua
Serviciile WiFi au deja doua standarduri, cel mai popular (802.11b) oferind viteze de transfer a datelor de pana la 11 MB pe secunda. Cel mai nou sistem, 802.11g, ofera acces la Internet la o viteza de 54MB pe secunda. In acelasi timp, retelele de telefonie mobila abia daca depasesc viteza oferita de conexiunea prin cablu la Internet (ating 144KB pe secunda).
Sesizand oportunitatea, mai multi operatori de telefonie mobila au inceput sa instaleze puncte de acces la Internet WiFi. Intai T-Mobile a anuntat inslatarea a 2.000 de hot-spot-uri in SUA, apoi Verizon si recent AT&T si Sprint. Punctele de conectare WiFi sunt nelipsite din aeroporturile si hotelurile mari, restaurante si magazine iar acum companiile de transport, aeriene, feroviare si de metrou, testeaza astfel de servicii. Pana acum insa, 3G s-a dovedit un succes doar in Japonia.Operatorii telecom europeni au investit miliarde de dolari in licentele si echipamentele 3G si s-au trezit pana la urma prea indatorati pentru a putea lansa servicii anul acesta. Doar concernul din Hong Kong, Hutchison Whampoa, a lansat serviciul in Italia si Marea Britanie, fara a inregistra vreun succes rasunator. La fel si in SUA. Cativa operatori au investit masiv in retele 3G, dar deocamdata doar Verizon Wireless si-a lansat serviciul la nivel national. Intrebati despre profitabilitate, oficialii companiei au refuzat sa comenteze.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO