Business Hi-Tech

Viitorul GPS-ului: softul care-ti spune sa nu o iei la dreapta pentru ca e polei

18.02.2010, 23:10 134

Industria navigatiei prin satelit cauta o noua directie dedezvoltare, dupa ce Nokia si Google au decis sa ofere navigatiegratuita pe telefoanele mobile, scrie Reuters. Subiectul a fostabordat la Targul Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona,care s-a incheiat ieri.
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, ainceput de luna trecuta sa ofere navigatie GPS gratuita pentru 20de milioane de telefoane mobile. Compania apreciaza ca aceastaafacere ii va aduce vanzari de smartphone-uri de 2 miliarde de europana in 2011. Analistii sustin ca impactul a fost deja creat.
"Navigatia pe telefoane mobile era o industrie, dar acum este oaplicatie, una gratis chiar", sustine Tim Shepherd de la companiade consultanta Canalys.
Potrivit Nokia, 3 milioane de clien]i au descarcat hartile Ovi,folosite pentru navigatia gratuita. Numai in prima saptamana de lalansare compania finlandeza a anuntat ca aplicatia a fostdescarcata de peste un milion de ori, in medie o data pesecunda.
Dar oferirea navigatiei gratuite nu va crea oportunitati pentruceilalti jucatori din industrie, sustin unii analisti.
"Avem un plan B, dar nu putem da alte detalii. Vom face alteanunturi \n acest an. Vedem o crestere a cererii pentru solu]iioferite de noi. Suntem \n negocieri cu alte companii", a declaratGerhard Mayr.
Companiile producatoare de GPS-uri si alte instrumente de navigarepregatesc noutati pentru a contracara Nokia si Google. Potrivit luiMaarten Oldenhof, CEO al Automotive Navigation Data (AND), companiecare furnizeaza harti pentru GPS, navigatia pe mobil este unadintre cele mai de succes businessuri pentru viitor. AND, care areo capitalizare de 20 de milioane de euro, lucreaza cu altiproducatori de harti digitale pentru a crea o platformaglobala.
"Ne construim propria harta", a declarat Noam Bardin, CEO al Waze,companie care dezvolta o aplica]ie ce ofera navigatie pas cu pas infunctie de conditiile de pe rutele urmarite. "Acest tip deinformatii sunt extrem de valoroase. Nicio aplicatie nu-ti spunecand e gheata pe drum sau ca trebuie sa mergi prin dreapta pentruca e blocaj prin stanga", a mai spus Bardin.
Cota de piata a produc`torului german de GPS TomTom [i a rivaluluisau american Garmin a inceput sa scada dupa ce Google a anuntatanul trecut in octombrie ca ofera navigatie gratuit` pesmartphone-urile care functioneaza pe platforma Android.Investitorii se tem c` TomTom, care a raportat pierderi pentru alpatrulea trimestru consecutiv, nu va reusi sa recastige cei 4miliarde de euro pe care i-a dat cand a cumparat in 2008producatorul de harti digitale Tele Atlas. Nokia a cumparat \nacelasi an Navteq, rivalul Tele Atlas, cu 8,1 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO