Business Hi-Tech

VIDEO Live. Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS: Ţinta noastră este ca IT&C-ul să ajungă la o pondere de 10% din PIB în cel mult 3 ani. "Da, principala problemă pe care o are România în formarea unor noi generaţii de specialişti în IT este lipsa profesorilor care să predea cursuri la facultăţi şi licee."

Autor: Alexandra Marcu, Adrian Seceleanu

16.06.2016, 00:08 972

Unul dintre obiectivele-cheie ale Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care reu­neşte peste 130 de com­pa­nii locale cu un business de peste 1,2 mld. euro pe an, este să contribuie la dez­voltarea sectorului IT&C astfel încât acesta să ajungă la o pondere de 10% în produsul intern brut de la 7% în prezent, a de­clarat Teodor Blidă­ruş, noul pre­şedinte al ANIS în ca­drul emisiunii de bu­siness ZF Live.

„Obiectivul nos­tru este ca în ma­xim 3 ani IT&C-ul să ajungă la o pondere de 10% din PIB şi ca softul să ajungă la 3% faţă de apro­ximativ 2% în pre­zent“, a declarat Bli­dă­ruş.

„Softul este deja una dintre loco­mo­tivele economiei, interesant este cum să facem să menţinem şi să creştem ritmul de creştere, de export. România este unul dintre centrele puternice de IT din Europa. La finele anului 2015 aveam o cifră de peste 3 miliarde de euro din software şi servicii de IT, dintre care peste 2 miliarde de euro au fost exporturile. Estimăm că în acest an vom depăşi 3,6 miliarde de euro ca industrie şi cel mai probabil anul viitor vom trece de

4 miliarde de euro. Tendinţa este ca softul să ajungă la o pondere de peste 3% din PIB, iar IT&C-ul în general să ajungă la apro­ximativ 10%. Este una dintre şansele de creştere sus­ţinută ale României în con­textul în care înţe­legem că suntem în urmă cu alte lucruri care spri­jină creşterea cum ar fi infra­structura sau sis­temul educa­ţional.“ România are nevoie de un sistem educaţional perfor­mant care să producă mai mulţi specialişti şi mai bine pre­gătiţi, dar şi de un mediu eco­nomic şi po­litic stabil pentru că toţi aceşti factori au im­pact asupra investitorilor. „Avem nevoie de mai multă transparenţă şi în ceea ce pri­veşte accesul la finanţare“, a completat Blidăruş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO