Business Hi-Tech

VIDEO. Consiliul Concurenţei avertizează că se va folosi de alt instrument pentru a sancţiona cazurile în care „coloşii tratează prost firme mici locale”

Autor: Adrian Seceleanu

14.02.2024, 14:30 1599

Consiliul Concurenţei se va folosi de acum înainte de un nou „instrument” în sancţionarea companiilor foarte mari care „tratează prost” sau „discriminează” companiile mici locale, respectiv le va acuza de exploatarea poziţiei superioare de negociere prevăzută de legea concurenţei neloiale, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Atunci când am o asimetrie foarte mare între forţa de negociere în anumite situaţii statul intervine ca să-l protejeze pe ăla mai mic. Deci pentru genul acesta de situaţii vom încerca pe legea 11 în viitor. Şi ne aşteptăm ca în perioada următoare să deschidem cazuri pe genul ăsta de de situaţii să deschidem cazuri pe legea 11”, a spus Chiriţoiu.

Schimbarea de strategie vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat anul trecut o amendă de 14 mil. euro aplicată Orange România, liderul pieţei locale de telecom de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă. Subsidiara gigantului francez a fost acuzată că în perioada 2011-2015 a limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienţii Orange.

Bogdan Chiriţoiu a susţinut în continuare că abordarea Orange a fost incorectă, chiar dacă nu a câştigat nimic din acest lucru.

„Desigur, ne-a surprins şi ne-a dezamăgit decizia Înaltei Curţi de a nu confirma amenda pe care am dat-o către Orange. Da, avem cumva un plan B. Ce spunea cazul ăsta? Da, o firmă foarte mare, în speţă Orange a tratat prost, a discriminat o firmă mică, locală.

Era o diferenţă imensă între Orange şi firma aia mică era o firmă de mesaje prin SMS. Deci o asimetrie imensă între cele două firme. Orange-ul n-a câştigat nimic. Orange-ul n-a discriminat firma respectivă ca să obţină vreun câştig. Da, era irelevant pentru Orange că lucrează cu firma A sau cu firma B. La momentul când Orange n-a mai lucrat cu firma A care era lider de piaţă şi a lucrat cu altă firmă B, firma A a murit. Deci pentru colosul Orange nu conta. Dar pentru ăsta mic, pentru firma A, a fost o condamnare la moarte. Deci din lider de piaţă a intrat în faliment. Dacă genul ăsta de situaţii nu le putem trata, dacă instanţa ne-a spus anul trecut că asta ne-a spus Înalta Curte, dacă nu consideră că genul ăsta de situaţie, genul ăsta de comportament, poate fi sancţionat pe legea concurenţei da, prin abuz de poziţie dominantă ok, deci avem acum acest nou instrument în legea concurenţei neloiale. Repet, se numeşte exploatarea poziţiei superioare de negociere. Deci tocmai ideea asta, când e o diferenţă foarte mare de poziţie de negociere între companii. Deci pentru situaţii gen cea descrisă înainte, da, în care totuşi considerăm că ce a făcut compania mare nu e corect, nu e benefic economic, deci pentru genul ăsta de situaţii avem acest nou instrument de exploatare a poziţiei superioare de negociere. Atunci când am o asimetrie foarte mare între forţa de negociere în anumite situaţii statul intervine ca să-l protejeze pe ăla mai mic. Deci pentru genul acesta de situaţii, dacă vedem că instanţele spun că legea 21 nu e un instrument potrivit, atunci vom încerca pe legea 11 în viitor”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO