Business Hi-Tech

VIDEO. Bogdan Putinică, country manager Microsoft România şi Republica Moldova: IT-ul are şanse să ajungă în România la o pondere de 10% din PIB în 2025

17.06.2023, 11:00 348

România are toate „ingredientele” necesare pentru ca IT-ul să sară la o pondere de 10% din PIB în 2025, consideră Bogdan Putinică, country manager Microsoft România şi Republica Moldova.

„În acest moment ne uităm la 7 - 7,2 - 7,5% din PIB venit din IT. Este o cifră foarte mare şi ca să vă dau şi o perspectivă, estimăm că în 2025 nu mai departe de doi ani avem o şansă bună să ajungem la 10 la sută din PIB venit din IT.

Este o şansă mare pentru România, pentru această ţară care în Europa Centrală şi de Est are a doua cea mai mare populaţie de programatori şi de ingineri tehnici şi un ecosistem de startup uri care în ultimul an a atras 60 - 62 la sută din totalul investiţiilor de venture capital din regiune. Creştem, creştem foarte frumos şi accelerat. Este o şansă pentru noi să devenim poate un hub regional de inovare digitală, pentru că, iată, fundaţia şi ipoteza este.

În ţară, avem tot ce ne trebuie, doar să punem bine la lucru. Vă povesteam acum mai devreme de acea direcţie către 10% din PIB în 2025 şi motivul pentru care am încredere că această estimare este potenţial realistă, cu un grad mare de încredere şi sper peste doi ani să fim tot pe scenă aici şi să discutăm despre 11%, poate, cu puţin noroc. Este pentru că dinamica industriei din care facem parte este de trei ori mai mare decât cea a economiei.

Dacă ne uităm la PIB-ul românesc creşte cu 4,8 - 5 la sută, în medie, să spunem o să vedem ce o să fie anul ăsta. IT-ul crete cu 15, poate chiar 20% în fiecare an. Sunt cifre foarte, foarte mari. Şi care vorbesc direct şi concret de cât de buni suntem la asta”, a spus Putinică la evenimentul IQ Digital Cluj, organizat de Upgrade 100.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO