Business Hi-Tech

VIDEO. Cum au trecut start-up-urile Klap, Cognitive Creators, Ask Wire, Autosymed, FourPoint, Moonhound Studio, Kubeark, EasySales, Renergia şi ZIM Connections ediţia 2023 a testului „elevator pitch” organizat de InnovX-BCR? Urmăriţi un rezumat video al evenimentului

Cele 10 companii au avut la dispoziţie un minut pentru a-şi prezenta businessul, pentru a povesti ce au reuşit să dezvolte până în prezent şi care le sunt obiectivele, şi cinci minute pentru a răspunde întrebărilor juriului.

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.11.2023, 13:14 155

Cel care a urcat primul în „liftul BCR”, plin de entuziasm, a fost fondatorul start-up-ului local Klap, specializat în comercializarea de produse electronice recondiţionate.

„Conduc o echipă de 20 de oameni cu o misiune clară de a reduce amprenta de carbon a clienţilor noştri cu până la 90%. Ingredientul secret? Tranzacţionare inteligentă a dispozitivelor şi recondiţionarea lor. Practic, vă menţinem tehnologia modernă, vă menţinem costurile scăzute. (...) Ştiaţi că recondiţionarea dispozitivelor actuale vă ajută să vă reduceţi costurile cu 75% în comparaţie cu achiziţia de dispozitive noi? Şi, de asemenea, ştiaţi că vă ajută să atingeţi obiectivele ESG? Este inteligent, este verde şi este viitorul”, a descris Cristian David, managing director în cadrul Klap start-up-ul pe care l-a pus pe picioare şi obiectivul acestuia.

Primul jurat care a avut o întrebare pentru Cristian David a fost Thomas Kolarik, COO BCR, chairman of the Elevator Pitch, care a fost curios să afle care este planul reprezentanţilor Klap în condiţiile în care pe piaţă sunt giganţi ca Samsung şi alţi furnizori şi dezvoltatori de dispozitive smart care încep la rândul lor să recondiţioneze astfel de dispozitive.

„Toţi jucătorii mari de pe piaţă fac deja paşi spre sustenabilitate. Deci, este un aspect foarte important. Şi sperăm să obţinem noi parteneriate cu marile companii şi cu furnizorii de top, deoarece doar modelul circular va putea lupta împotriva deşeurilor electronice şi a ceea ce ne aduce în prezent, cum ar fi epuizarea resurselor, pierderile economice şi multe alte provocări”, a răspuns Cristian David.

Pe de altă parte, Bart Callens, Head of Strategy la BCR, a fost curios să afle cu ce se diferenţiază Klap de alte start-up-uri care oferă astfel de servicii, precum Flip.ro.

„Noi ne-am concentrat iniţial pe parteneriatele B2B. Ne adresăm pieţei, colaborăm cu operatorii de telefonie, comercianţii cu amănuntul. Site-ul l-am lansat ulterior doar pentru a aborda şi această piaţă de B2C. În prezent, oferim şi expertiză partenerilor noştri şi, de exemplu, avem o soluţie numită "circularitate ca serviciu", în cadrul căreia partenerii noştri pot beneficia de experienţa noastră pentru a desfăşura propriile campanii comerciale de la început până la sfârşit. Deci, suntem destul de diferiţi şi nu ne concentrăm doar pe smartphone-uri, ci am integrat întreaga gamă de dispozitive, şi în special pe segmentul B2B”, a explicat Cristian David.

Şi cum se desfăşoară procesul de reabilitate şi recondiţionare a acelor dispozitive, a intervenit Adrian Rosoaga, director Investment Banking, BCR, cu următoarea întrebare.

„Avem o echipă tehnică care evaluează dispozitivele şi se ocupă şi de recondiţionarea acestora, iar o parte din strategia noastră comercială include şi oferirea unei garanţii de 24 de luni. Nu doar vindem aceste dispozitive, ci promovăm şi conceptul de circularitate, de exemplu, prin servicii precum device as a service. Astfel, puteţi închiria dispozitivele de la noi pe o perioadă de trei, şase sau 12 luni. Dacă aveţi, de exemplu, un eveniment de business, nu trebuie neapărat să cumpăraţi dispozitivele necesare, le puteţi închiria de la noi şi le putem prelua înapoi ulterior.”

Următorul start-up care şi-a prezentat activitatea în „liftul BCR” este Cognitive Creators, care a dezvoltat o platformă care îşi propune să maximizeze randamentul investiţiilor în bugetele de marketing digital. Iar prima întrebare pentru Lukacs Laszlo Alpar, CEO al Cognitive Creators a fost din partea lui Ionuţ Stanimir, head of marketing and communication, BCR, care a vrut să afle cum se descurcă start-up-ul într-o piaţă cu mulţi competitori.

„Suntem activi pe o piaţă aflată în plină expansiune care într-adevăr are jucători importanţi şi mari. Ceea ce am observant însă, este că, în general, implementarea soluţiilor pe care aceştia le oferă necesită între patru şi opt săptămâni. Necesită, de asemenea, nu doar specialişti în marketing digital, ci şi dezvoltatori de software. Pe de altă parte, concurenţii noştri se concentrează pe colectarea şi agregarea tuturor tipurilor de date. În schimb noi am decis să ne concentrăm asupra unui singur segment – de a ajuta specialiştii în marketing digital. Soluţia noastră poate fi implementată într-o singură zi, iar pentru a o putea utiliza ai nevoie doar de cunoştinţe de marketing digital”, a explicat Lukacs Laszlo Alpar, adăugând că start-up-ul a colaborat cu două corporaţii care au avut venituri mai mari de 10 miliarde de euro.

„Lucrăm, de asemenea, cu alte corporaţii cu venituri cuprinse între unu şi 10 miliarde de euro. Şi lucrăm cu multinaţionale care au cel puţin 500 de milioane de euro cifră de afaceri.”

A urmat Pavlos Loizou, CEO al Ask Wire, care a construit o platformă de analiză a datelor imobiliare care oferă perspective asupra fiecărei proprietăţi din rregiunea balcanică, luând în considerare pe dinamica pieţei imobiliare, riscurile de mediu şi cele climatice.

„Suntem stabiliţi în Cipru şi acum ne extindem în întreaga regiune. Avem sprijinul investitorilor instituţionali şi al unor personalităţi cheie, inclusiv cofondatorul Google Maps. Suntem în căutarea unei verificări de concept (POC - proof of concept) pentru a ajuta la generarea de lead-uri pentru creditele verzi, pentru a îmbunătăţi asigurarea bancară şi pentru a automatiza evaluarea riscului imobiliar”, a spus Pavlos Loizou. 

Având în vedere planurile de extindere în România, prima întrebare a fost legată de care ar fi provocările pe care start-up-ul le are pe piaţa din România şi care sunt competitorii, întrebare care a venit din partea lui Cristian Mustata, head o f digital platforms and contact center BCR.

„Avem concurenţă companii care sunt foarte tehnice şi au expertiză solidă în acest domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte imaginile din satelit. Există, de asemenea, companii care colectează date din piaţă referitoare la tranzacţii, dar şi la preţurile cerute. Există concurenţă şi în această zonă. Însă, cred că avem un avantaj competitiv pentru că aducem la un loc aceste date şi pentru că avem capacitatea de a le compila, începând de la ce este sub pământ, reprezentând riscuri rapide, apoi construind întregul profil al activului până la proprietate şi, în final, incluzând schimbările climatice, apoi punându-le la dispoziţia instituţiilor financiare. Colectarea datelor este un lucru, dar capacitatea de a interacţiona cu un client precum o instituţie financiară mare sau o companie de asigurări sau o corporaţie este destul de diferită. Şi cred că aceasta este atuul nostru”, a explicat Pavlos Loizou.

Mihai Tecău, CEO Omniasig, a intervenit şi el cu o întrebare, fiind curios să afle dacă platforma Ask Wire poate oferi şi informaţii despre riscuri.

„În ceea ce priveşte datele, ne bazăm pe două directive ale Uniunii Europene - Directiva privind datele deschise, care obligă guvernele să-şi deschidă bazele de date terţilor, şi Directiva care standardizează modul în care datele sunt furnizate din cadastru. Aveţi informaţii excelente în România despre riscul seismic. Aşadar, există date excelente despre riscul seismic din anii 1970 sau 1980 care sunt disponibile public, dar sunt ascunse în diferite API-uri ale Oficiului de Cadastru şi altele. Acestea sunt datele pe care le integram. Există, de asemenea, date foarte bune despre inundaţii pe care le aveţi de la Agenţia Naţională a Apelor. Şi toate aceste date devin disponibile deoarece UE forţează guvernele să le facă disponibile, dar fiecare le are în locuri diferite. Noi le adunăm pe toate împreună şi creăm straturi de date care vor fi disponibile pentru public.”

„Reprezint Autosymed”, a început Marcin Jarzab, CTO at Autosymed - o aplicaţie pentru analiza imaginilor medicale cu metode de învăţare profunde, ce permite furnizarea unor diagnostice mai rapide, de calitate superioară şi cu un risc redus.

„Suntem în căutarea unor noi parteneriate şi oportunităţi de a dezvolta împreună un ecosistem de servicii de imagistică medicală. Credem că propunerea noastră, susţinută de experţi în domeniile medical şi informatică, este capabilă să ofere servicii disruptive pe piaţa medicală”, a continuat Marcin Jarzab.
Mihai Sandu, head of digital sales and strategic partnerships, BCR, a intervenit cu prima întrebare despre cum intenţionează echipa din spatele Autosymed să abordeze piaţa locală şi să obţină clienţi?

„În primul rând, pentru a ajunge pe piaţă, avem nevoie de finanţare suplimentară. Aşadar, suntem în căutare de investitori. În ceea ce priveşte modul în care vom ajunge pe piaţă, în prezent observăm oportunităţi pe piaţa poloneză şi, de asemenea, pe piaţa germană, deoarece credem că există un ecosistem puternic deschis în aceste pieţe pentru inovaţii”, a spus Marcin Jarzab.

Din ce am înţeles, doctorii trebuie să fie convinşi că au nevoie de un astfel de tool pentru a-şi îmbunătăţi diagnosticele, a intervenit Ioana Gheorghiade, head of corporate risk underwriting BCR, care a întrebat ce tip de certificare medicală are start-up-ul în acest moment?
„Planificăm acest aspect. Suntem în proces şi ne pregătim să ne luăm prima certificare. Ştim că va fi foarte provocator să furnizăm analize de imagistică medicală pentru tratamente. De aceea am stabilit colaborări cu tineri medici dornici să introducă metode disruptive în medicină.”

Cel de-al cincilea start-up care a urcat în lift şi a început să îşi spună povestea este FourPoint. Cu aplicaţia noastră vrem să redefinim peisajul în domeniul explorării minerale, şi-a început pitchul Oskar Fryckowski, COO al FourPoint.
„Cred că există 20.000 de explorări miniere pe an în întreaga lume, dar doar 10% dintre ele sunt reuşite. Şi costul acestor explorări este de 100 de miliarde de dolari. La FourPoint am răspuns acestei provocări cu o platformă care utilizează inteligenţa artificială, big data, imagini din satelit pentru a reduce costurile şi timpul acestor explorări cu 20%”, a explicat Oskar Fryckowski.
Florin Sunel, vice president of technology services, EMEA, UiPath, a fost curios să afle mai multe despre sursele de date ale FourPoint?

„În prezent, ne bazăm pe imagini de satelit şi achiziţionăm aceste date de la furnizori precum Pixel, Sentinel sau alte companii. Dar sursa de date a aplicaţiei noastre constă în combinarea acestor date cu imagini de la drone. Astfel, platforma noastră învaţă după fiecare cercetare minieră efectuată. În prezent, ne aflăm într-un moment fascinant în care cererea pentru nichel, plumb şi grafit se va dubla în următorii 10 ani. Aşadar, în prezent, ne concentrăm pe această perioadă de 10 ani.”

Următorul start-up a fost Moonhound Studio – un studio de jocuri video. De ce credem că vom reuşi? În primul rând, avem peste 15 ani de experienţă în 3D, artă de joc, multimedia, dezvoltare de afaceri şi marketing, a spus Iancu Alexandru, Lead Marketing Moonhound Studio când a luat microfonul şi a pornit în „călătoria cu liftul”.
Sorin Vişan, Executive director IT Solutions, BCR, a avut o întrebare scurtă pentru reprezentanţii start-up-ului, fiind curios ce este diferit în modelul de business al Moonhound Studio comparativ de celelalte 200 de milioane de jocuri şi companii de jocuri video de pe planetă.

„Ceea ce este diferit este faptul că punem comunitatea pe primul loc. Aşadar, noi lansăm jocul nostru cu acces timpuriu care este un stadiu în care jucătorii ne pot oferi feedback şi ne pot spune exact de ce au nevoie de la produsul nostru. Astfel, ne asigurăm că livrăm ceva ce-şi doresc ei”, a răspuns Drăgoiu Cătălin-Robert, CEO al Moonhound Studio, prezent şi el la panelul cu întrebări din partea juriului.

Imaginaţi-vă că aveţi o infrastructură. Pe această infrastructură, rulaţi aplicaţii. Şi deasupra acestor aplicaţii care rulează, procesaţi diferite sarcini, a spus Andres Alexandru, Chief of staff, Kubeark. „Acum, imaginaţi-vă că Kubeark poate automatiza complet aceste prrocese tehnice imense care în mod normal ar necesita implicarea a mai multor experţi DevOps pentru a fi livrate şi finalizate. Însă, prin platforma Kubeark ele sunt livrate fără intervenţie umană. Acest lucru se traduce printr-o reducere a costurilor, reducere a timpului şi lipsă de erori umane”, a explicat Andres Alexandru.

În contextul în care totul va fi automatizat şi realizat de roboţei software, în domeniul IT cel puţin, în următorii 30 de ani, ce faceţi diferit faţă de ceilalţi jucători de profil, a întrebat Thomas Kolarik.

„Principala diferenţă între RPA şi ceea ce facem la Kubeart este faptul că sistemele RPA sunt centrate pe om, centrate pe individul uman care mimează comportamentul uman. În cazul nostru, Kubeart mimează şi este construit în jurul infrastructurii. Avem infrastructura în centru, în comparaţie cu accentul pe om în RPA. Principali competitor este dificil de spus care sunt deoarece soluţia noastră este complexă şi versatilă. Este ca un cuţit elveţian. Dar în interacţiunile noastre, când am ajuns la clienţi, ne-am întâlnit cu IBM, spre exemplu. Dar de fapt nu concurăm cu ei, ci putem lucra împreună.”

A urmat apoi Irina Zamfir, Chief Revenue Officer al EasySales – un strat-up local care a dezvoltat o platformă SaaS pentru automatizarea şi centralizarea activi¬tăţilor de e-commerce.
„În 2019, am identificat problema presantă care este validă şi astăzi, anume că mulţi comercianţi online se luptă să vândă pe mai multe platforme precum eMAG, Amazon, eBay şi altele. Aşa că am creat EasySells, o platformă cloud care ajută comercianţii online să listeze şi să vândă produse pe diverse platforme şi să-şi crească vânzările. Clieţii din România, Bulgaria şi Ungaria au validat produsul nostru. Suntem o echipă de 18 persoane şi vrem să devenim o soluţie globală pentru comerţul electronic”, a pornit Irina Zamfir pitch-ul din lift.

Alături de ea s-a aflat şi Iulian Cazacu, cofondator şi product developer al EasySales, care a răspuns la prima întrebare legată de securitatea cibernetică, adresată de Sorin Visan.

„În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, folosim cele mai bune standarde în domeniu. Ne aflăm pe AWS (Amazon Web Services). Şi vreau să menţionez că am trecut printr-o auditare pentru a fi integrată cu Amazon. Deci Deloitte ne-a auditat de două ori deja. Suntem conformi cu cele mai sigure standarde în spaţiul cibernetic. Putem intra în detalii dacă doriţi, dar este foarte, foarte tehnic. Sunt necesare multe documente pentru managementul schimbărilor şi cine are acces, de câte ori sunt schimbate parolele şi cu ce regularitate, nimeni nu poate accesa datele în acelaşi timp. Datele trebuie să fie criptate în timpul transmiterii şi în repaus, în special datele personale”, a explicat Iulian Cazacu juriului.

Următoarea întrebare a venit din partea lui Cristian Mustată, care  a fost curios să afle care sunt planurile echipei din spatele EasySales pentru a stimula şi creşte veniturile?
„Piaţa a fost destul de dificilă în acest an. Percepem tarife în funcţie de numărul de comenzi. În prezent, ne aflăm într-o perioadă de scădere a pieţei, oamenii nu mai cumpără la fel de mult. Acest lucru i-a afectat şi pe vânzătorii noştri, iar numărul comenzilor lor a scăzut. În special la începutul anului am observat o stagnare în numărul de utilizatori pe platforma noastră, dar piaţa începe să se redreseze. Aşadar, vedem o creştere în prezent în numărul de lead-uri. De asemenea, cred că am recuperat mult din pool-ul de integrări necesare pentru a ne extinde mai departe. Suntem în România, Bulgaria şi Ungaria, dar deja observăm interes din Republica Cehă, Grecia şi Polonia. Pactic, strategia noastră este să avansăm ţară cu ţară”, a spus Iulian Cazacu.

Cel de-al 8-lea antreprenor care a urcat în lift-ul BCR Ioan-Dacian Jurj, COO and co-foundator al start-up-ului local Renergia.

„Renergia a început ca un proiect de doctorat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Şi ghici ce? Acum este o aplicaţie â de sustenabilitate din România. Sfaturile pe care le oferim vă pot ajuta să reduceţi costurile cu energia. Mai mult decât atât, dacă ai o afacere, cu siguranţă te putem ajuta oferindu-ţi generarea de lead-uri pentru împrumuturi verzi şi, de asemenea, pentru sisteme fotovoltaice. În plus, munca de acasă a devenit foarte populară în zilele noastre şi suntem printre puţinele aplicaţii care îţi pot oferi date despre amprenta de carbon a muncii de acasă”, a spus Ioan-Dacian Jurj.

Întrebat de Ioana Gheorghiade, head of corporate risk underwriting BCR, ce mai pot oferă clienţilor în afară de informaţii despre cum arată consumul de energie, Alexandru Mureşan, cofondator şi CEO al Renergia a explicat că aplicaţia este concepută să fie un concept de tip 'one-stop shop', ceea ce înseamnă că îşi propune să răspundă la trei întrebări principale: De ce? Cum? Şi cu cine?

„Astfel, scanarea energetică o să furnizeze informaţiile necesare pentru a implementa planul nostru de eficienţă energetică, înlocuind, de exemplu, echipamentele din gospodărie, instalând panouri fotovoltaice, izolând locuinţa. Pe de altă parte, vă vom pune la dispoziţie servicii precum companii de instalatori, care vă vor furniza soluţii, servicii, produse direct din aplicaţie, şi, de asemenea, finanţare. Aşadar, închidem cercul prin accentuarea informaţiilor solicitate, a planului de eficienţă energetică, a companiilor de profil şi a soluţiilor de finanţare”, a explicat Alexandru Mureşan.

Ultima dar nu cea din urmă a fost Irina Gheorghiu, CEO al ZIM. „Sunt încântată să vă prezint partenerul vostru de călătorie suprem. Ajungeţi într-o destinaţie nouă şi, printr-un singur click, sunteţi instantaneu conectat la internet. Oferim o acoperire fără probleme în peste 190 de destinaţii la nivel mondial. Dar ZIM nu este doar despre călătorii individuale. Suntem într-o misiune de a transforma sectorul B2B. Noi încurajăm afacerile să ofere facilităţi clienţilor lor, creând noi surse de venit, ajungând la pieţe neexploatate. Secretul nostru este infrastructura, care integrează în mod transparent orice furnizor, asigurând accesul la cea mai bună soluţie de conectivitate adaptată nevoilor clienţilor”, a prezentat Irina Gheorghiu start-up-ul pe care îl reprezintă.

Întrebată de Cristian Mustaţă cine sunt cei mai mari competitori ai ZIM şi care este principalul element de diferenţiere? Irina Gheorghiu a spus că printre competitorii se regăsesc Flexiroam şi MobiMatter.

„Iar ceea ce facem diferit este că noi nu închiriem reţeaua. Asta înseamnă calitate mai bună şi preţ mai bun. Spre exemplu, Flexiroam închiriază reţeaua de la un furnizor mare, unde conectivitatea este foarte, foarte slabă şi preţurile sunt mult mai mari decât dacă ai cumpăra direct de la furnizorii locali. Şi acest lucru se datorează faptului că nu au tehnologia necesară pentru a putea integra aceşti operatori de reţea mobilă care oferă experienţe locale utilizatorilor. Pentru că am alocat mult timp pentru cercetare şi dezvoltare la începutul călătoriei noastre, în primii doi ani am dezvoltat întreaga infrastructură. În prezent, nu contează ce tehnologie foloseşte furnizorul de telecomunicaţii, îi putem integra în trei sau patru săptămâni. Media de piaţă este de opt-nouă luni. Deci, cu siguranţă suntem cei mai rapizi de pe piaţă. Şi de aceea am reuşit să integrăm furnizori pe care niciunul dintre competitorii noştri nu i-a integrat vreodată, cum ar fi AT&T şi Orange”, a răspuns Irina Gheorghiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO