Business Hi-Tech

VIDEO. Acceleratorul InnovX-BCR la SelectUSA 2023. Ionuţ Stanimir, director, marketing şi comunicare, BCR: SUA este centrul global pentru start-up-uri şi pentru investiţii în start-up-uri şi un partener comercial foarte important pentru România

Autor: Adrian Seceleanu

28.05.2023, 14:30 111

O delegaţie de 9 companii care au „absolvit” programul de accelerare InnovX-BCR au participat, la finele lunii aprilie, la SelectUSA, cel mai mare eveniment dedicat investiţiilor străine în SUA, cu suportul aceleratorului. ZF vă prezintă interviuri realizate cu membri ai delegaţiei la SelectUSA despre cum a fost conferinţa, care sunt principalele informaţii obţinute şi care sunt învăţăturile trase de antreprenorii care se uită spre o extindere pe piaţa americană.

De ce a ales InnovX-BCR să meargă alături de cele mai performante start-up-uri din accelerator la SelectUSA? „Mai întâi de odată, pentru că SUA este centrul global pentru start-up-uri şi pentru investiţii în start-up-uri şi un partener comercial foarte important pentru România. În al doilea rând, pentru că, de fapt, am ieşit din pandemie şi pentru că aceste evenimente reconectează încă o dată lumea investiţiilor cu lumea startup-urilor. Şi în al treilea rând, pentru că trendurile globale încep să se profileze şi este bine să fii acolo unde este acţiunea. A fost secretarul de comerţ Gina Raimondo, care a punctat foarte clar priorităţile de investiţii pentru Statele Unite şi de fapt, asta înseamnă oportunităţi de investiţii pentru noi, în industria de semiconductori, în industria verde în manufactura avansată, robotică şi bineînţeles, peste toate astea, cred că sunt nişte lecţii de învăţat inclusiv pentru România, pentru start-up-urile din România. Deci este bine să fim acolo unde este acţiunea”, a explicat Ionuţ Stanimir, director, marketing şi comunicare, BCR.

Participarea la eveniment şi conferinţa organizată în marja SelectUSA sunt rezultatul unui efort în care sunt implicate mai multe părţi, a spus Stanimir. „Noi trebuie să spunem că ne bucurăm şi de sprijinul delegaţiei de comerţ a Ambasadei Statelor Unite, deci este o acţiune comună. Întotdeauna am încercat să luăm cele mai performante startup-uri din programul de accelerare InnovX-BCR, cei care au dovedit că au atras investiţii, cei care au dovedit performanţă comercială, cei care au dovedit că au scalat afacerea lor. Practic, nu există o limită pe care să o punem în afară de aceea a performanţei. Sigur, este foarte important, şi asta ne ajută şi pe noi să ne dăm seama care sunt trendurile, care sunt industriile de mare viitor şi probabil că vom trage şi nişte concluzii în ceea ce priveşte stimularea unor anume sectoare sau a unor anumite industrii. De exemplu, se pune foarte mare preţ pe date, pe cybersecurity se pune foarte mare preţ, pe microelectronică, se pune foarte mare preţ pe infrastructură şi hardware.”
La fel ca antreprenorii, Ionuţ Stanimir a punctat pragmatismul discuţiilor din cadrul evenimentului. „Mai întâi de toate, ce îmi place foarte mult la acest eveniment este că sunt parteneriatele foarte, foarte pragmatice. Statele americane care îşi propun locaţiile pentru investiţii ştiu foarte bine ce au de oferit. În al doilea rând, partenerii care caută furnizori sau oportunităţi de investiţie ştiu foarte bine ce caută. În al treilea rând, evenimentul este mare, este foarte mare - în America, totul este foarte mare, dar este clar că ei se şi gândesc la impact. Şi atunci aş spune în felul următor, că pentru noi este o lecţie despre a gândi la o scară mult mai mare, a gândi la o scară pragmatică în termen de oportunităţi comerciale foarte concrete, a gândi ecosisteme. Şi poate că repet acest lucru, dar sunt incredibil de mândru şi de bucuros că de data aceasta succesul participării a ţinut de o colaborare tripartită, aş putea spune chiar cvatripartită, dacă număr şi presa”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO