Business Hi-Tech

VIDEO. Acceleratorul InnovX-BCR la SelectUSA 2023. Bogdan Moldovan, CEO al Axigen: Lucrăm activ pentru a ridica bani pentru M&A şi pentru a intra în diverse pieţe. Suma pe care o ridicăm se învârte între 5 şi 10 mil. euro, iar ea va fi alocată achiziţionării unui competitor

Autor: Adrian Seceleanu

28.05.2023, 12:00 42

O delegaţie de 9 companii care au „absolvit” programul de accelerare InnovX-BCR au participat, la finele lunii aprilie, la SelectUSA, cel mai mare eveniment dedicat investiţiilor străine în SUA, cu suportul aceleratorului. ZF vă prezintă interviuri realizate cu membri ai delegaţiei la SelectUSA despre cum a fost conferinţa, care sunt principalele informaţii obţinute şi care sunt învăţăturile trase de antreprenorii care se uită spre o extindere pe piaţa americană.

„Lucrăm activ să intrăm în teritorii şi în pieţe noi, cum este cea din Statele Unite. În plus faţă de asta, lucrăm destul de activ pentru a ridica nişte sume de bani pe care dorim să le folosim atât în M&A, cât şi pentru a intra în diverse pieţe. Suma pe care o ridicăm se învârte între 5 şi 10 milioane de euro, iar ea va fi alocată achiziţionării unui competitor. Asta ne va permite să demarăm un proces prin care vom adăuga mai mulţi competitori sub această pălărie a Axigen, lărgindu-ne astfel baza de clienţi globală mult accelerat. Noi lucrăm acum şi discutăm cu nişte fonduri de private equity din afara ţării, din Polonia şi respectiv lucrăm cu un investment banker din Statele Unite care să ne ajute în acest demers“, a declarat Bogdan Moldovan, CEO al Axigen.
„Noi am privit venitul la acest eveniment prin perspectiva obiectivelor pe care le avem de a intra pe piaţa americană. Oportunitatea care a venit prin InnovX-BCR a fost foarte uşor de acceptat. Ca urmare, odată ce am venit aici începem să vedem mult mai concret potenţialul. Până acuma îl ştiam de la distanţă şi-l percepeam. Ca urmare toate lucrurile astea se materializează într-o oportunitate reală pentru noi. În prima zi am avut oportunitatea şi am ales să urmăresc câteva din panelurile de discuţie care au avut subiecte foarte concrete, precum ar fi: care sunt aspectele legale pe care trebuie să le ia o în considerare o firmă care vrea să intre în State, cum ar fi care sunt tipurile de consultanţi cu care trebuie lucrat pe zona de legal, pe zona de fiscal am înţeles care sunt tipurile diferite de entităţi legale pe care le poţi folosi ca mecanism atunci când intâi pe piaţa asta şi am avut şi nişte discuţii foarte relevante cu nişte consultanţi fiscali care ne-au explicat fix în zona noastră de IT software, în care vânzarea de licenţe şi servicii este obiectul principal al activităţii, care sunt diferenţele dintre state, cât şi care sunt specificităţile acestui mecanism de transfer de bani şi respectiv de taxare aici şi în ţară. A fost extraordinar de informativ“, a explicat Bogdan Moldovan. Evenimentul este însă atât de mare încât trebuie să ai grijă să ţi-l pregăteşti cu atenţie, a adăugat el.
„Au fost discuţii foarte utile. În schimb este un număr extraordinar de mare de subiecte care sunt abordate, de la topicuri despre ce înseamnă să construieşti o fabrică aici până la topicuri specifice, inclusiv un alt exemplu foarte concret şi anume un panel foarte detaliat despre care sunt tipurile de vize care trebuie luate în considerare atunci când o firmă din România doreşte să aibă o prezenţă în State. Ca urmare, pregătirea de dinaintea evenimentului a fost foarte importantă pentru a şti ce panel-uri să alegi şi cum să-ţi organizezi timpul şi agenda. Scara acestui eveniment este extraordinar de mare, într-adevăr sunt oameni din Taiwan până în Polinezia Franceză, de peste tot. Fiind participant în secţiunea de SelectUSA Tech, am avut un stand aici şi stând acolo şi arătându-ne produsul şi făcând demo, au trecut oameni interesaţi. Ba chiar de curând, astăzi acum vreo 20 de minute, am avut oportunitatea să oprească la standul nostru şi să am o discuţie extraordinar de relevantă cu un fost CEO al unui operator de telefonie mobilă. Cu alte cuvinte, mai concret şi mai focusat şi nişat decât atât nu se putea. Şi acesta este doar unul dintre exemplele pe care le-am avut zilele astea. Ca urmare, prezenţa aici a fost extrem de relevantă pentru noi. Ca exemplu adiţional, acest fost CEO în acest moment lucrează şi rulează un fond de investiţii ţintit pe tehnologii din sectorul tech, pe firme de tehnologie din sectorul de telecom şi de furnizori de servicii de internet, care sunt exact nişa noastră de clienţi pe care dorim să o abordăm aici în State“, a spus reprezentantul Axigen.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO