Business Hi-Tech

VIDEO. A început dansul ANCOM - operatori pentru licenţele 5G. Mesajul companiilor: puneţi preţuri de pornire mici, lăsaţi piaţa să dicteze suma finală, tăiaţi birocraţia şi taxele

Autor: Adrian Seceleanu

22.11.2018, 09:33 602

Orange, Telekom, Vodafone şi RCS&RDS, cei mai mari jucători de pe piaţa de telecom din România, au transmis Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, în debutul procesului de consultare publică al strategiei pentru construcţia de reţele 5G, că pentru a avea succes competiţia ar trebui să aibă preţuri de pornire mici, un mecanism de vânzare care să nu determine valori artificiale ale spectrului radio, dar şi, în paralel, un calendar de reducere a birocraţiei şi a taxelor anuale, care să stimuleze investiţiile în noua infrastructură.

Ne dorim „un timp de consultare adecvat ca să putem contribui” la documentaţie, a punctat Dorin Odiaţiu, director pentru relaţia cu autorităţile, parteneriate şi dezvoltarea activităţilor de wholesale în cadrul Orange Romania. Obiectivul pe termen lung al licitaţiei ar trebui să fie utilizarea „eficientă şi completă şi intensivă” a spectrului, a adăugat el.

„Preţurile trebuie să reflecte situaţia economică şi potenţialul de dezvoltare din acea ţară”, a declarat şi Mihai Tărniceanu, Director Reglementare Afaceri, Vodafone România. El a adăugat că ANCOM ar trebui să revizuiască taxele anuale plătite de operatori pentru spectru atât pentru licenţele 5G cât şi în general. „Noi sugerăm ca ANCOM să ia în calcul să evalueze o repoziţionare a tarifelor anuale de spectru”.

„Aşteptăm o licitaţie deschisă, transparentă şi nedscriminatorie. (...) Vrem bucăţi cât mai mari de spectru continuu pentru a putea realiza o extindere eficientă a reţelei. (...) Aş vrea să recomand să nu existe o concentrare doar pe veniturile din licitaţie. Există viaţă după licitaţie şi este foarte important ca preţul să fie rezonabil”, a punctat Vladan Pekovic, director executiv tehnologie şi informaţie, în cadrul Telekom România.

Ne dorim „o strategie de spectru care să ne asigure sume iniţiale de acces la spectru care să fie rezonabil ca să putem investi într-un termen cât mai scurt. Ulterior, tarifele de spectru anuale trebuie să fie rezonabile. Preţul trebuie să fie raportat cu veniturile populaţiei din România”.

ANCOM a anunţat că îşi doreşte ca procedura de vânzare a spectrului radio 5G să fie finalizată în luna decembrie a anului viitor.

Urmăriţi un rezumat al celor mai importante declaraţii făcute de reprezentanţii operatorilor în clipul video ataşat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO