Business Hi-Tech

Viata ca un spam

02.06.2004, 00:00 23



Cine nu a auzit in ultima vreme de "fenomenul spam", un adevarat balaur al sistemelor de e-mail, pentru unii mai periculos decat cel mai devastator virus. Spam-ul a devenit deja un subiect fierbinte, de bonton, printre baietii care la o bere sau la fast-food-ul de la parterul birourilor unde lucreaza se erijeaza in Cavalerii Templieri ai cyber-spatiului: "Iar mi-am gasit e-mailul plin de spam-uri si le-am raspuns tipilor, si i-am facut cu ou si cu otet, si le-am zis sa ma stearga imediat de pe listele lor abjecte..." Pot sa pariez insa pe un kilogram de prospecte bagate pe sub usa ca aceiasi tipi care se plang de pretiosul lor timp pierdut cu "banalitatzi si desheuri" nu se dau in laturi dupa poze si bancuri trimise pe liste de prieteni; este acelasi gen de indivizi care ar fi in stare sa piarda ore intregi ca sa descarce de pe Web mp3-uri sau filmulete haioase si care boscorodesc vesnic traficul de retea si configuratia sistemului...





Si totusi, cum definim spamul



Dar ia sa vedem, ce sunt de fapt aceste spam-uri? In ce consta acest pericol online impotriva caruia intreaga comunitate IT s-a decis sa porneasca o adevarata cruciada?



Daca dam fuga la dictionar, gasim o serie de definitii destul de blajine precum: "a trimite o copie a aceluiasi material catre mai multe grupuri de persoane prin Internet" (Longman - Dictionary of Contemporary English). Baleind resursele practic nelimitate oferite de Internet se poate intra in contact cu o serie intreaga de comunitati si organizatii care militeaza pentru eliminarea efectelor negative ale mesajelor nedorite si perfectionarea cadrului legislativ. Unul din site-urile specializate ofera chiar o definitie interesanta si complexa. "Un mesaj electronic poate fi considerat spam daca: (1) identitatea personala a recipientului si contextul sunt irelevante, deoarece mesajul poate fi expediat catre orice alt recipient potential; (2) mesajul nu beneficiaza de o permisiune deliberata, explicita si care sa poata fi revocata din partea adresantului; (3) transmisia si receptia mesajului pot crea un beneficiu disproportionat pentru emitentul mesajului... (http://mail-abuse.org/standard.html).



Ce mai poti sa zici? Baietii au perfecta dreptate. Nimic nu poate fi mai neplacut decat sa iti gasesti casuta de e-mail invadata de mesaje nedorite, cu tot felul de campanii si de propuneri, multe dintre ele fiind suspecte si de contaminare cu vreun virus sau macar un viermisor...Nu vreau nicidecum sa minimalizez pericolele si neplacerile cauzate de spam-uri si eforturile celor care iau atitudine.



Hilara este insa pozitia si atitudinea unora din comunitatea mioritica fata de aceasta "cestiune". Pentru cineva care chiar munceste 9x5, fara pauze dese de tigara si suete in jurul cafetierei, "vidanjarea" zilnica a casutei de e-mail este chiar o corvoada, chiar daca dureaza doar 20-30 de minute... Dar cineva care pierde toata ziua pe chat-uri sau pe site-uri fierbinti n-ar trebui sa faca atata caz. Nu deocamdata si nu in Romania. Sa nu uitam, ca in Romania cheltuielile pe IT se ridica doar la 9 euro per locuitor si ca mai putin de 10% dintre romani au acces frecvent la Internet.



Un alt aspect de discutat este provenienta spam-urilor. In marea lor majoritate provin de la diferite companii care incearca sa valorifice posibilitatile oferite de Internet pentru marketingul direct. E drept ca inca nu exista o cultura Web in cadrul companiilor, mai apar inca o gramada de stangacii si...cine nu a trimis macar o data un e-mail la o adresa la care nu trebuia? Problema este de unde au marketerii adresele noastre de e-mail? Cine le-a furnizat listele si cu ce beneficii? Cine si cum incalca normele scrise si nescrise de conduita pentru Web? Mi se pare mult mai grav ca, de exemplu, o agentie de PR sa foloseasca o lista primita de la un client pentru o anumita actiune si sa o vanda ca plusvaloare unei alte companii in interese de marketing.



Sa stergi mesajele e neplacut, dar poti scapa de ele. Pliantele care umplu casuta postala pot fi rupte sau puse pe foc. Dar ne ajuta oare cineva sa ne stergem furia cand cineva nu isi inchide telefonul intr-o sala de teatru sau de concert?





PS. Venind astazi la birou, am fost depasit de un BMW negru-negru pe stanga, pe contrasens, iar un taximetrist "mi-a luat fata" la stop, traversand 3 benzi... Am dat marunt din buze si mi-am dorit o tastatura antistress virtuala pe care sa pot apasa in voie butonul "Delete"...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO