Business Hi-Tech

Vesti bune pentru ochi, vesti rele pentru memorie

21.04.2004, 00:00 21



Initial m-am decis sa scriu in numarul de astazi despre memorii si cresterea destul de importanta a pretului acestora, crestere care se resimte de ceva timp si in Romania. Intre timp a aparut insa pe piata un device care poate aduce mutatii majore, intr-un domeniu ceva mai drag mie, asa ca m-am decis sa renunt la subiectul cu memoriile...Nu va mai spun ca pretul memoriilor a crescut cu cea mai mare rata din ultimii patru ani, din cauza problemelor de productie si a deciziei principalilor producatori de a trece la fabricarea altor tipuri de cip-uri (memorii flash pentru telefoane sau camere foto), de unde un deficit de memorii pentru PC; n-am sa va spun nici faptul ca majorarea pretului (cu peste 70% in cazul unitatii standard de 256 MB DDR DRAM), indiferent de motivele anuntate de producatori, se poate dovedi o actiune voita, dorita de marii producatori pentru echilibrarea unor balante contabile destul de fragile, acestia mizand in acest an si pe cresterea cererii generata de reinnoirea tehnicii de calcul cu care sunt dotate marile companii. Am sa spun totusi ca trendul se va mentine, spun analistii, si in acest an si la anul. Nu disperati insa, analistii s-au mai inselat...la sfarsitul anului trecut anticipau o evolutie plata a pretului memoriilor in 2004.



Device-ul de care pomeneam mai sus si care m-a entuziasmat este noul procesor grafic produs si prezentat de compania americana Nvidia, cunoscut drept NV40 si care va echipa familia de placi video GeForce 6800. Poate este putin nedrept si ma grabesc scriind despre noul cip grafic in lipsa unei comparatii cu noua oferta a celuilalt mare furnizor de cipuri grafice, compania canadiana ATI (este vorba de R420, programat initial sa fie prezentat in ultima decada a lunii aprilie si amanat pentru prima saptamana a lunii mai), dar rezultatele lui 6800, prezentate nu numai de producatorul american ci si de site-urile specializate, sunt impresionante.



Putina istorie: Nvidia si ATI isi disputa de cativa ani buni sefia pietei de acceleratoare video, necesare pentru rularea in conditii bune a celor mai noi jocuri si aplicatii grafice. Pana in vara anului 2002. Nvidia a fost, cum spun baietii, "tatic". ATI a contraatacat atunci puternic, cu Radeon 9700, o placa care este si la ora actuala competitiva si care a depasit cu usurinta gama GeForce 4. Moment in care, probabil, seful de la Nvidia s-a suparat rau, a dat cu pumnul in masa si s-a rastit la ingineri....asa de rau incat acestia s-au emotionat, n-au mai gandit, poate, limpede, si au dat pe piata, in urma unei campanii intense de marketing, chipul FX 5800 - mare consumator de curent, cu un sistem de racire inadecvat si nici prea performant, adica nicicum ceea ce au promis initial. Rezultatul? Nvidia a pierdut cota de piata...Ulterior, americanii au mai indulcit pastila, cu gama FX 5900, din care se distanteaza FX 5900XT, in prezent un best-buy in zona de pret de 200 de dolari, cea mai convenabila in intreaga lume. Totusi, ATI si-a mentinut avansul cu Radeon 9800, performant si cu o calitate recunoscuta a imaginii.



Acum stau sa ma gandesc ca, dupa chestia cu pumnul in masa, seful de la Nvidia i-a luat pe ingineri cu binisorul si acestia au gandit actualul GeForce 6800, un produs lansat fara mari campanii de marketing si, repet, cu performente impresionante. Pana in prezent, o noua familie de procesoare grafice, indiferent de producator, aducea un spor de performanta de circa 30%, pe cand NV 40 vine cu performante duble si peste in mai toate jocurile si benchmarkurile actuale, un salt care cu greu mai poate fi regasit in istoria componentelor de PC.



Un cip grafic inglobeaza cele mai noi tehnologii si este grozav de complex, comparati numai cele cele peste 220 de milioane de tranzistori pe care ii are GeForce 6800 cu cele 100 de milioane ale procesorului Athlon FX sau 130 de milioane ale Pentium 4 Extreme Edition, cele mai performante procesoare desktop ale momentului (in competitia tranzistorilor, nici ATI nu se lasa mai prejos si anunta pentru R420 180 de milioane de tranzistori).



Un minus al placii pare a fi alimentarea cu energie, pentru ca fabricantii recomanda o sursa de 480 de wati (fata de cei 350 de wati care sunt standardul din prezent...cand acesta este respectat!) pentru alimentarea monstrului. Unii ar mai putea reclama si potentialul redus de overclock (nu stiu la ce ar mai folosi, la performanta oferita) sau unele probleme de calitate a imaginii in cateva jocuri; ultima situatie se va remedia sigur prin drivere mai noi sau prin patch-uri.



As lasa totusi detaliile tehnice pentru specialisti si as rezuma reactia majoritatii entuziaste a gamerilor citand de pe unul din multele forumuri pe care le colind : "Arata bestial asusul asta (...) Daca as avea bani lash lua fara sa ma uit cum ii dau ! ... E cea mai bestiala placa care am vazut. Va datz seama cum arata intro carcasa Thermaltake cu geam lateral noaptea la ora 12 cand nu mai e nimeni in casa ...". Fie-i iertate lipsurile de gramatica, in mod sigur compenseaza, chiar daca nu s-ar zice, cu cunostinte solide despre PC-uri. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO