Business Hi-Tech

Veniturile UPC au scazut cu 16% in 2008

Veniturile UPC au scazut cu 16% in 2008

Numarul de abonati a scazut cu 5,5% in 2008, la 1,263 milioane

12.03.2009, 18:04 18

Veniturile UPC Romania, al doilea jucator de pe piata de cablu TV, au scazut cu 16% anul trecut, la 144,8 mil. euro, rezultatele fiind afectate de declinul numarului de abonamente in ultimul trimestru al anului, potrivit unui raport al companiei olandeze UPC Holding.

Competitia din ce in ce mai dura si reducerea preturilor practicate au determinat declinul veniturilor UPC pe piata romaneasca, insa rezultatul calculat in euro a fost influentat negativ si de deprecierea leului.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat pentru 2008 un curs mediu de 3,6827 lei/euro, in urcare cu 10,3% fata de cursul mediu de 3,3373 lei/euro stabilit pentru 2007.
Operatiunile UPC Romania au fost afectate in ultima parte a anului si de o cheltuiala exceptionala de 107 mil. euro, legata de reevaluarea in sens negativ a fondului comercial al UPC Romania.
"UPC se confrunta cu o intensificare semnificativa a concurentei pe toate pietele de comunicatii broadband, in special in Olanda, Austria, Romania, Ungaria si Cehia", au precizat oficialii UPC Holding.
Aceasta situatie a generat, printre altele, scaderea veniturilor in Romania si Austria, declinul numarului de abonamente in Romania si Elvetia, scaderea venitului mediu lunar pe abonament in Romania, Ungaria, Cehia, Slovenia si Austria si reevaluarea in sens negativ a activelor intangibile din Romania.
Numarul de abonati ai operatorului pe piata romaneasca a scazut cu 5,5% in 2008, la 1,263 milioane, insa a urcat la peste 1,3 milioane in luna februarie, potrivit datelor anun-tate de companie in februarie. Operatorul avea la finele anului trecut 124.000 de abonati pe serviciile de telefonie fixa si 237.300 de utilizatori ai serviciilor de internet.
Directorul financiar al UPC Romania Severina Pascu a declarat luna trecuta ca incasarile companiei au fost afectate de reducerea tarifelor practicate, insa nu a putut preciza, la acea data, informatii exacte privind afacerile operatorului de telecomunicatii in 2008.
Reprezentantul UPC Romania a mai afirmat ca operatorul a consemnat o reducere a cifrei de afaceri in 2008 comparativ cu anul precedent si va raporta pierderi, la fel ca si in 2007, generate de investitiile in retea.
"Nu ne asteptam la profit net in 2008, in conditiile in care am investit si vom continua sa alocam sume in aceasta directie, iar tariful mediu pe abonat practicat in Romania este cel mai redus comparativ cu celelalte state din Europa Centrala si de Est", a aratat Pascu.
UPC este afiliat companiei americane Liberty Global, listata la bursa de la New York, care furnizeaza servicii video, de voce si acces la internet pentru 16,9 milioane de clienti din 17 state.
De la intrarea pe piata romaneasca, in urma cu 17 ani, UPC a derulat investitii de peste 700 mil. euro. Principalii concurenti ai UPC Romania sunt RCS&RDS si Romtelecom.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO