Business Hi-Tech

Vanzarile Intrarom au crescut cu 50%

25.04.2001, 00:00 34



Producatorul de echipamente si solutii integrate pentru telecomunicatii Intrarom a incheiat primul trimestru al anului cu un profit de 5,3 milioane de dolari conform contabilitatii romanesti, la vanzari in valoare de 29 de milioane de dolari, in crestere cu aproximativ 50% fata de aceasi perioada a anului trecut, a declarat Ziarului Financiar Anca Rusu, directorul financiar al companiei.

Pentru tot anul 2001, Intrarom estimeaza ca va avea vanzari de 160 milioane de dolari. Anca Rusu spune ca acest plan va fi indeplinit, pentru ca "primul trimestru nu e niciodata cel mai bun". Ea apreciaza ca marja actuala de profit brut, de 18%, ar putea scadea usor pe parcursul anului, ceea ce ar face ca pentru 2001 acest indicator sa fie de circa 16-17%.

Cei mai mari clienti ai firmei sunt RomTelecom si Cosmorom, care contribuie in structura vanzarilor cu aproximativ 45%. Alte 45% sunt exporturi, restul fiind contracte cu alti clienti.

Anca Rusu afirma ca dezvoltarea companiei urmeaza planul de investitii al RomTelecom, extinderea regionala a activitatii actionarului majoritar - grupul elen Intracom, dar si proiectele romanesti in sectoarele publice si de utilitati.

"Nevoia de investitii in infrastructura este enorma, iar in momentul liberalizarii totale a pietei romanesti de telecomunicatii (1 ianuarie 2003 - n.r.) cred ca vom fi bine pozitionati sa furnizam produse si servicii oricarui operator", considera Rusu.

Intrarom si-a dublat recent capacitatea de productie, in urma unei investitii de 6,5 milioane de dolari in echipamente si intr-o noua cladire cu spatii de birouri si de productie.

Hala si terenul de 20.000 mp au fost cumparate in 1999 de la compania Automatica. In 2001, Intrarom va investi alte 1,6-1,7 milioane de dolari intr-o alta cladire, care va fi gata pana la sfarsitul anului si va fi folosita pentru proiectarea de software si de sisteme informatice. Investitiile companiei, infiintata in 1993, au fost in ultimii trei ani de circa 17 milioane de dolari.

Compania este detinuta in proportie de 67,7% de companiile grupului elen Intracom (Intracom, Intrasoft, Intralot), restul actiunilor apartinand managementului si altor actionari.



Listarea pe burse depinde de conjuctura

Actionarii Intrarom au aprobat in urma cu doua saptamani doua majorari succesive de capital, una de 103 miliarde de lei prin capitalizarea reevaluarii activelor si cealalta de 43 de miliarde de lei, in numerar, astfel incat capitalul social va fi, la incheierea operatiunii, de 230 de miliarde de lei.

"Toti actionarii au subscris proportional cu procentele detinute anterior, iar plata se face zilele acestea", a explicat Anca Rusu. Prin aceasta majorare, actionarii au pregatit compania pentru o eventuala oferta publica initiala de actiuni ce ar putea fi derulata la toamna prin Bursa de Valori Bucuresti.

In urma ofertei, participatia grupului Intracom s-ar putea diminua, fara a scadea sub 51%. "Majorarea actuala ne duce la un capital social care ar valora la toamna circa 8 milioane de euro, la un curs de 32.000 lei/euro, adica norma prevazuta de regulamentele bursei pentru o oferta publica initiala", spune directorul financiar de la Intrarom.

Ea spune insa ca lansarea ofertei va depinde de cum va evolua piata de capital romaneasca: "Listarea este aprobata de actionari, ca proces, dar hotararea finala va fi luata la momentul book-building-ului. Putem gasi solutii alternative de finantare, daca piata se dovedeste in acel moment total adversa", precizeaza Anca Rusu. In opinia directorului financiar de la Intrarom, intrarea pe bursa a unor companii mari, cum este Petrom, ar putea inviora piata.

Compania a cerut bursei o derogare de la regulament, astfel incat oferta publica sa nu fie facuta pentru 20% din actiuni, ci pentru 15%, pentru ca deocamdata sunt putini bani disponibili pe piata de capital.

"Cea mai conservatoare evaluare a companiei indica totusi ca aceasta ar fi cea mai mare oferta publica prin BVB", spune Rusu.

Ea a adaugat ca si listarea companiei pe alte piete (Atena, Londra), depinde de conjunctura. "Pietele de telecom si media nu au deocamdata momente prea bune pe bursele internationale", a conchis directorul financiar de la Intrarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO