Business Hi-Tech

Vanzari puternice de playere digitale in acest an

23.07.2004, 00:00 14

Pe iubitorii de muzica digitala ii va cuprinde "furia" anul acesta, cand se vor vinde peste 10 milioane de playere, arata un studiu recent al companiei britanice Informa Media. Asemenea vanzari nu au mai fost inregistrate din primii ani dupa aparitia celebrelor walkman-uri Sony, spun specialistii.
Popularitatea gadgeturilor care pot stoca zeci de gigabytes de muzica "la purtator" este in crestere, lider autoritar pe piata fiind playerul iPod al firmei Apple (peste 5 milioane de unitati vor fi vandute anul acesta, spun analistii). Conform studiului companiei Informa Media, pana la sfarsitul anului in toata lumea se vor vinde 10,8 milioane de playere digitale, de la cele ieftine cu memorii flash pana la cele complexe, cu hard disc incorporat, aducand totalul vanzarilor la 21,5 milioane de unitati de la lansarea acestui gen de aparate.
Pe termen scurt, cresterea vanzarilor va avea efecte greu de prevazut asupra industriei de muzica, avand in vedere ca posesorii de playere digitale vor cauta sa umple memoriile acestora cu melodii, indiferent de provenienta acestora. Una din surse pentru consumatorul obisnuit va fi colectia personala de CD-uri, alta va fi download-ul de MP3-uri gratuite de pe Internet. Comertul legal cu muzica ar putea sa vina de-abia pe locul trei in acest clasament, spun specialistii.
"Cresterea vanzarilor de playere e o veste excelenta pentru producatori, dar pentru companiile de muzica nu o sa reprezinte, pentru moment, un boom instantaneu", a spus un reprezentant al companiei de analiza Informa Media.
mihai.musatoiu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO