Business Hi-Tech

Un sfert din banii HP Romania vin din afaceri cu statul

03.03.2003, 00:00 12

Afacerile cu statul sunt mai intotdeauna o mina cu aur pentru marile companii din domeniul IT. De cand a aparut insa conceptul de eGovernment (guvernare cu ajutorul Internetului si al tehnologiei) lupta pentru castigarea de proiecte in care sa fie implicate institutii guvernamentale sau administratia publica a devenit mai acerba iar numarul solutiilor specifice acestui domeniu a inceput sa creasca intr-un ritm spectaculos.
Hewlett-Packard a propus saptamana trecuta autoritatilor de la Bucuresti cateva dintre solutiile sale de guvernare "electronica", testate deja in mai multe tari ale lumii. Compania a derulat in ultimii doi ani, ca partener al institutiilor guvernamentale, proiecte in valoare de peste 500 de milioane de dolari in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
In Bulgaria, spre exemplu, HP a implementat pentru Ministerul de Interne de la Sofia un nou sistem de emitere a cartilor de identitate, pasapoartelor si carnetelor de conducere. Sistemul a mai fost anterior instalat si in Italia.
Solutia Hospital Information System, implementata in peste 100 de spitale din Spania, a presupus dotarea fiecarui medic cu o statie de lucru si un handheld pentru accesarea fiselor electronice ale pacientilor, fie ca se afla in cabinet sau nu. Sistemul se interconecteaza cu alte centre medicale sau spitale si este capabil astfel sa colecteze informatii din mai multe surse.
Printre alte solutii HP prezentate la Bucuresti s-au remarcat cele care pot fi implementate in sistemul vamal, in agricultura, armata dar si una, recomandata de Banca Mondiala, si dedicata trezoreriilor si ministerelor de finante.
Din contractele cu statul HP Romania isi asigura cam 25% din cifra de afaceri anuala. O mare parte din aceste venituri reprezinta produsele din zona enterprise care intra in proiecte foarte mari.
Situatia este similara in alte tari precum Bulgaria si Slovenia. Ponderea proiectelor derulate pentru institutiile de stat este mai scazuta spre exemplu in Polonia.
"Aici oferim si servicii financiare, in speta leasing, pentru solutiile pe care le oferim Guvernului. Romania este printre putinele tari in care abordam aceasta strategie de afaceri", a afirmat Rudolf Richter, director Government & Public Affairs in cadrul HP pentru regiunea Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO