Business Hi-Tech

UiPath, prima companie românească listată pe Bursa de la New York, şi Universitatea Babes-Bolyai au fondat „Centrul Naţional de Excelenţă în Automatizarea Robotică a Proceselor” unde studenţii şi profesorii din universitate îşi pot dezvolta competenţele digitale

UiPath, prima companie românească listată pe Bursa de...

Autor: Alexandra Cepăreanu

26.07.2023, 18:29 122

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi UiPath (simbol bursier PATH), producător de software de automatizare şi prima companie românească listată pe Bursa de la New York, anunţă fondarea „Centrului Naţional de Excelenţă în Automatizarea Robotică a Proceselor” (Robotic Process Automatisation/RPA), având ca obiectiv creşterea competitivităţii studenţilor şi a sectorului public şi socio-economic în industria de automatizare software, au transmis reprezentanţii celor două organizaţii printr-un comunicat.

„Parteneriatul ale cărui baze au fost puse de UBB şi UiPath va avea o importanţă strategică nu doar pentru membrii comunităţii UBB, ci pentru întreaga comunitate locală, regională şi chiar naţională, pentru mediul de afaceri, precum şi pentru activitatea de cercetare aplicată. Astfel, în cadrul Centrului de Excelenţă vor fi dezvoltate soluţii de automatizare în beneficiul sectorului public şi socio-economic, iar studenţii şi cadrele didactice vor beneficia de traininguri realizate împreună cu partenerii locali de către traineri certificaţi.”

Unul dintre principalele roluri ale noului centru va fi acela de a dezvolta competenţele studenţilor şi ale cadrelor academice din universitate (dar şi ale altor actori din afara UBB) în tehnologia RPA şi Inteligenţa Artificială (IA) (dar şi în alte tehnologii conexe). Centrul îşi propune să contribuie astfel la creşterea competitivităţii studenţilor pe piaţa muncii, la digitalizarea sectorului public şi socio-economic, precum şi să încurajeze crearea unor startup-uri care vizează gestionarea eficientă a provocărilor pe care le ridică noua eră digitală, arată sursa citată anterior.

UiPath va pune la dispoziţie licenţe software din suita proprie de produse pentru a susţine desfăşurarea cursurilor şi a activităţii de cercetare în cadrul Centrului de Excelenţă, va propune teme de cercetare legate de RPA şi Inteligenţă Artificială şi va sponsoriza examene de certificare UiPath Certified Professional pentru cadrele didactice şi studenţii performanţi.

„Având în vedere cererea constantă de forţă de muncă echipată cu cunoştinţe avansate de automatizare, prin crearea Centrului de Excelenta UiPath îşi propune să sprijine noile generaţii de absolvenţi să devină performanţi într-o lume în care automatizarea şi Inteligenţa Artificială vor juca un rol major. De asemenea, UiPath îşi doreşte să contribuie la creşterea şi dezvoltarea ecosistemului şi a ratei de adopţie a tehnologiei UiPath în regiune.”

De asemenea, UBB va asigura selecţia studenţilor, cadrelor didactice şi cercetătorilor care vor face parte din Centrul de Excelenţă, dar şi comunicarea cu partenerii din mediul public şi privat care pot beneficia de soluţii de automatizare.

„UBB este partenerul European Institute of Innovation and Technology (EIT) pentru Biroul EIT Digital în România şi un hub naţional de tehnologii innovative (ex. în Inteligenţă Artificială, “cybersecurity”, realităţi virtuale/augmentate/mixte şi roboterapie (mai ales cu aplicaţii în sănătate), bionanotehnologii, tehnologii medicale, sustenabilitate, mediu şi schimbări climatice etc.), coordonând inclusiv strategia naţională în “quantum communication”. Tehnologiile UBB sunt altfel în peisajul naţional, înscriindu-se în paradigmele marilor universităţi comprehensive care dau tonul în noile revoluţii industriale (şi în dezvoltările din cadrul lor) la nivel internaţional, deoarece, prin profilul academic specific, UBB combină creativ ştiinţa şi ingineria în context socio-uman, ceea ce le face inovative, acceptabile şi sigure. UiPath este o companie lider în automatizarea proceselor de business pentru întreprinderi astfel încât acest demers a venit în mod natural. În plus, în 2018 UBB a semnat primul parteneriat pentru cursuri de RPA din zona Europei, Orientului Mijlociu şi Africii, prin intermediul programului Academic Alliance al UiPath,, ceea ce ne-a apropiat în demersurile noastre inovative. Centrul este unul de competenţe, consultanţă şi resurse în domeniul RPA şi în inteligenţa artificială, cu implicaţii mai largi, ţintind educaţia, cercetarea, dezvoltarea, inovarea şi relaţia cu societatea. Centrul este organizat la UBB, dar nu este doar pentru UBB, competenţele acestuia putând fi accesate de orice actor interesat în acest domeniu”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO