Business Hi-Tech

UE: Telefonia fixa scade, castigatorii fiind operatorii mobili si cei care ofera voce prin internet

14.04.2008, 19:54 19

Telecomunicatiile sunt componenta cea mai importanta a sectorului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, reprezentand aproximativ 44% din valoarea totala a acestuia.
Cu o rata de crestere estimata in 2007 de 1,9%, acest sector ramane esential pentru economia europeana, contribuind cu aproximativ 12% din cresterea productivitatii muncii, conform unui raport elaborat de Comisia europeana. Veniturile industriei telecom sunt estimate la 293 de miliarde de euro, in crestere fata de cifra de 289 miliarde de euro inregistrata in 2006.
In alta ordine de idei, telefonia fixa inregistreaza scaderi ale veniturilor, in timp ce sectorul telefoniei mobile continua sa creasca, iar serviciile fixe in banda larga prezinta in continuare o rata puternica de crestere.
In 2007, consumatorii din spatiul UE au asistat la o scadere a preturilor, in special pentru serviciile vocale de telefonie mobila, conform raportului elaborat de Comisia Europeana.
"Aceste beneficii au fost completate de o disponibilitate crescuta a unor servicii, cum ar fi serviciile mobile in banda larga si serviciile fixe de mare viteza, in special prin fibra optica. Pe majoritatea pietelor din Uniunea Europeana se observa o crestere a ofertei si o scadere a preturilor, ceea ce sugereaza ca, pentru consumatorul european mediu de servicii de comunicatii electronice, conditiile din 2007 au fost mai avantajoase decat cele din anul precedent", se arata in documentul citat.
Veniturile din serviciile de telefonie fixa au continuat sa scada si anul trecut cu o rata de aproximativ 5%, ca si in 2006. Veniturile sunt estimate pentru 2007 la 79 miliarde de euro. Scaderea volumului de trafic se poate explica prin trecerea la serviciile IP (prin internet) si de telefonie mobila, aceasta tendinta confirmandu-se in continuare.
Cotele de piata ale operatorilor traditionali de telefonie fixa (in termeni de venituri din comercializarea cu amanuntul si volum de trafic) sunt aproape stabilizate, dar nu si in ceea ce priveste apelurile internationale, segment in care aceste cote de piata au continuat sa scada.
"In unele tari, operatorii traditionali de telefonie fixa si-au consolidat insa pozitia, iar piata este in continuare foarte concentrata. Cu toate acestea, s-a inregistrat o crestere a numarului de linii de acces direct furnizate de noii intrati, iar portabilitatea numerelor fixe contribuie in continuare in mod semnificativ la concurenta", noteaza reprezentantii Comisiei Europene.
"Alaturi de convergenta platformelor, se confirma tendinta de adoptare a pachetelor de servicii, adica acele oferte incluzand telefonie fixa, tehnologii in banda larga, TV si telefonie mobila, pe care operatorii le propun la un pret fix.
Cu toate acestea, este esential ca operatorii alternativi sa aiba acces la resursele en gros necesare pentru a putea oferi servicii competitive, iar libertatea utilizatorilor de a schimba operatorul nu trebuie restransa in mod necuvenit. Un sondaj UE10 a aratat ca 29% din gospodarii s-au abonat la cel putin un pachet de servicii, ceea ce inseamna o crestere de 18% in comparatie cu anul trecut", arata studiul Comisiei Europene.
Desi serviciile de voce prin internet (VoIP) sunt din ce in ce mai utilizate in mai multe state membre, reprezentand de exemplu 14% din totalitatea traficului fix in Franta, 6,3% in Austria si 5,6% in Slovenia, abordarile divergente aplicate de autoritatile nationale de reglementare ar putea limita potentialul acestei tehnologii.
"Divergentele sunt evidente la nivelul unor aspecte precum tratarea ca serviciu traditional de telefonie, atribuirea numerelor, portabilitatea, interconectarea, calitatea serviciului si furnizarea de informatii catre serviciile de urgenta cu privire la localizarea apelantului. Grupul european al autoritatilor de reglementare (ERG) a prezentat recent o pozitie comuna asupra unora dintre aceste aspecte, ceea ce contribuie la o mai mare coerenta a abordarii", spun oficialii europeni.
Comisia europeana are, pe de alta parte, rezerve fata de competentele unor autoritati de reglementare din domeniul telecom. "Comisia examineaza preocuparile legate de lipsa unor competente reale de executare ale autoritatilor nationale de reglementare, in special in ceea ce priveste penalizarile financiare maxime ce pot fi impuse (Bulgaria, Estonia, Austria), precum si indoielile legate de capacitatea acestor autoritati de a interveni in probleme de acces si de interconectare (Polonia, Suedia)", precizeaza oficialii europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO