Business Hi-Tech

UE: Noile tarife de roaming ajuta si operatorii telecom

26.11.2007, 21:20 20

Proiectul de lege care prevede limitarea tarifelor percepute la nivelul UE pentru apelurile de voce in roaming, intens criticat de mari jucatori din industria telecom, care avertizau ca ar fi avut potentialul de a falimenta afaceri, aduce de fapt venituri mai multe pentru operatorii de telefonie mobila, a precizat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, citata de presa internationala.
"Traficul de voce a crescut semnificativ, iar oamenii nu mai sunt retinuti cand e vorba sa utilizeze mobilul in strainatate", a adaugat Reding, fara a oferi insa cifre sau statistici exacte.
Conform estimarilor autoritatilor de reglementare, clientii serviciilor de telefonie mobila din Europa care efectueaza apeluri de voce in roaming obtin economii de pana la 60% per apel in urma normelor recent impuse.
"Utilizatorii au cheltuieli cu 57% mai mici in momentul efectuarii unui apel, respectiv 60% pentru fiecare apel primit", a declarat Peter Rodford, reprezentant al Comisiei Europene.
Desi reducerile nu se ridica la nivelul de 70% preconizat anterior de catre Viviane Reding, Arlene McCarthy, presedintele comitetului responsabil de pietele interne din Uniune, a precizat ca noile reglementari au un efect pozitiv asupra industriei, iar adoptarea acestora decurge rapid.
In luna iunie, ministrii europeni care au participat la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie al Uniunii Europene au hotarat ca, in primul an de la adoptarea normelor, tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 0,49 euro pe minut, in timp ce pretul pentru un apel receptionat va fi de 0,24 euro pe minut.
In urmatorii ani, preturile vor scadea succesiv, urmand sa ajunga la 0,43 euro, respectiv 0,19 euro pe minut in al treilea an de la adoptare.
"Unii operatori practica preturi sub limitele impuse de catre Comisia Europeana", a subliniat Roberto Viola, secretarul general al autoritatilor de reglementare, confirmand faptul ca in unele tari precum Austria sau Olanda oferta operatorilor se situeaza sub "eurotarif".
Viola a estimat ca circa 95% din clientii de telefonie mobila din Europa au adoptat eurotariful, iar 5% au optat pentru un plan tarifar special.
Insa, reprezentantii autoritatilor de reglementare si-au exprimat ingrijorarea cu privire la campaniile de informare a utilizatorilor asupra noilor tarife, dar si cu privire la majorarea preturilor mesajelor scrise sau ale apelurilor de voce locale.
"Studiile noastre nu au evidentiat insa diferente semnificative", a declarat Viola, precizand ca este foarte probabil ca aceste modificari sa fi survenit din alte cauze decat reglementarile de roaming.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO