Business Hi-Tech

Turbulenţe la gigantul german SAP: Plan masiv de restructurare care vizează 8.000 de angajaţi sau 7% din forţa de muncă, pentru a pune inteligenţa artificială în prim plan. Unii angajaţi vor fi concediaţi şi înlocuiţi cu alţii, iar alţii vor primi oferte să preia alte poziţii

Turbulenţe la gigantul german SAP: Plan masiv de...

Autor: Adrian Seceleanu

24.01.2024, 18:08 129

Gigantul tech german SAP, unul dintre jucătorii cheie de pe piaţa de soluţii IT pentru companii, prezent şi pe piaţa din România unde are câteva sute de oameni, a lansat un plan de restructurare care va afecta peste 7% din cei aproximativ 108.000 de angajaţi, scriu CNBC şi Handelsblatt.

Compania a precizat că unii angajaţi vor primi oferte de plecare voluntară din companie iar alţii vor primi oferte de a prelua alte poziţii sau de a se recalifica pentru a migra spre alte poziţii, fără a oferi detalii despre numărul exact al oamenilor care vor părăsi firma. Restructurarea are loc datorită concentrării "pe domeniile strategice centrale de creştere” şi a „investiţiilor masive în creşterea noastră viitoare", a declarat miercuri directorul general al SAP Christian Klein. Investiţiile vizează în special domeniul inteligenţei artificiale (AI), care necesită o "transformare" a forţei de muncă.

În pofida reducerilor de personal, managementul SAP se aşteaptă ca datorită investiţiilor, în special în inteligenţa artificială (AI) numărul angajaţilor de la finele anului 2024 să fie similar cu nivelul actual
Acţiunile SAP au crescut cu aproximativ 5% în tranzacţiile extinse după anunţ. Acţiunile au înregistrat un salt de aproximativ 50% anul trecut, cea mai bună performanţă din 2012, în timp ce indicele Nasdaq Composite a crescut cu 43%.
Ratele mai mari ale dobânzilor şi îngrijorările legate de economie au afectat cheltuielile în domeniul tehnologiei şi au dus la disponibilizări în întreaga industrie, începând cu sfârşitul anului 2022.

Tendinţa de reducere a personalului a continuat la începutul anului 2024, cu companii precum Alphabet şi Amazon anunţând concedieri în această lună.
CEO-ul Christian Klein s-a alăturat SAP în 1999. În 2019 a fost numit co-CEO împreună cu Jennifer Morgan pentru a-l înlocui pe Bill McDermott, iar în 2020 Klein a devenit CEO „plin”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO