Business Hi-Tech

Transelectrica se gandeste sa intre la vara pe piata telecom

23.01.2003, 00:00 30

Transelectrica intentioneaza sa intre pe piata comunicatiilor in a doua parte a anului, prin infiintarea unei societati mixte de catre filiala sa de IT si telecomunicatii -  Teletrans si parteneri strategici, a declarat ieri Ion Nedelcu, directorul general al Teletrans.
Operatorul de telecomunicatii care va aparea astfel va ataca segmentul business reprezentat de companii cu dispersie teritoriala (puncte de lucru numeroase) carora le va oferi servicii de transmisiuni de date si linii de comunicatie spre inchiriere. "Pentru inceput, noul operator telecom nu se va adresa clienti rezidentiali", a precizat Nedelcu.
"In prima parte a acestui an va fi realizat un raport de evaluare a activelor Transelectrica si Teletrans, dupa care vom invita companiile interesate la negocieri, prin emiterea unor scrisori de intentie. Unul dintre parteneri va asigura resursele financiare necesare investitiilor, iar un altul va fi o firma cu experienta in domeniul telecomunicatiilor", a explicat directorul Teletrans.
El a adaugat ca participarea companiei la infiintarea societatii mixte vizeaza punerea la dispozitie a societatii Teletrans si a excedentului de fibra optica al Transelectrica.
"Astfel, primul client al noii societati va fi Transelectrica, careia i se vor asigura servicii de IT si telecomunicatii. In orice caz, Transelectrica nu doreste sa faca investitii suplimentare in noua companie, iar in privinta fondurilor necesare este prematur sa avansam o cifra", a mai spus Nedelcu.
Transelectrica a inceput, in 2001, un program de modernizare a liniilor electrice aeriene. Investitia este  finantata prin credite obtinute  de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare ( 51,5 milioane de dolari), Banca Europeana de Investitii (81,2 milioane de dolari) si PHARE (credit nerambursabil de 16,9 milioane de dolari). In urma acestei modernizari a retelei, Teletrans va dispune de o retea de cabluri de fibra optica cu 36 de canale; 14 canale vor fi folosite de companie pentru transmisia in timp real de date din reteaua electrica si telecontorizarea consumului de energie. Restul de 22 de canale reprezinta un excedent, care va fi folosit de Transelectrica drept contributie la formarea noului operator de telecomunicatii.
"Procesul de instalare a primilor 900 de kilometri de fibra optica va fi finalizat pana la sfarsitul lunii martie, de catre consortiul de firme NK Cables Finlanda si Electromontaj Bucuresti. In scurt timp, vom anunta si firma care va instala alti 2.700 de kilometri, procesul de selectare a ofertelor fiind in curs de incheiere", a spus Nedelcu.
Lungimea totala a retelei care va fi reabilitata este de 3.600 kilometri, la care se adauga alti 150 de kilometri pentru realizarea interconectarii cu sistemele nationale energetice din Ungaria  si Bulgaria.
Transelectrica detine o retea de transport a energie electrice in lungime lungime totala de peste 8.000 de kilometri.

Nu sunt necesari noi operatori pe piata de transport telecom
Ce inseamna intrarea Transelectrica pe piata comunicatiilor? Este oportuna continuarea investitiilor in fibra optica in acest moment in Romania? Ziarul Financiar a adresat aceste intrebari directorului  general kpnQwest /GTS -Romania  Dan Mihaescu,  unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de comunicatie din Romania, care opereaza o conexiune externa de 930 Mbit/sec.
Telecomunicatii inseamna servicii (telefonie, transmisii de date, Internet, servicii de voce peste Internet) puse la dispozitia clientilor pe o infrastructura, infrastructura care trebuie sa asigure atat transportul cat si distributia serviciului pana la sediul sau locuinta clientului, aminteste Dan Mihaescu.
Din punct de vedere al capacitatii de transport a serviciilor telecom, Romania sta bine. Pana acum au instalat retele de fibra optica: RomTelecom, operatorii de telefonie mobila, SNCFR, TransElectrica, Posta Romana, operatori de televiziune prin cablu. Investitiile pot fi estimate la multe zeci de milioane de dolari.
Insa ce ne lipseste sunt circuitele de bucla locala sau de acces local. Altfel spus, "firul" care sa lege aceasta infrastructura  de transport  cu casa sau biroul clientului. In acest sens acum nu avem decat circuitele RomTelecom, in anumite zone circuitele operatorilor de cablu TV si cateva retele radio, la ora actuala subdimensionate. Or, pentru serviciile de telecomunicatii exact aceste circuite sunt cele vitale, pentru ca prin ele se asigura generarea si terminarea traficului intre diversii utilizatori telecom, apreciaza directorul kpnQwest /GTS -Romania.
Datele statistice arata ca 24% dintre familiile urbane romanesti nu instalata o linie telefonica, iar in mediul rural aceasta cifra se ridica la 85%. Aceasta situatie este de fapt adevarata frana a dezvoltarii telecomului in Romania. Ca atare, intrarea unui nou operator pe piata serviciilor de transport nu numai ca nu era necesara, dar nu asigura suportul necesar, in acest moment, pentru dezvoltarea sectorului telecomunicatiilor in Romania, apreciaza Mihaescu. (Victor Kapra)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO