Business Hi-Tech

Traficul pe mobil, de 2,5 ori mai mare decat pe fix

04.12.2007, 18:03 14

Durata convorbirilor realizate in retelele de telefonie mobila in primul semestru a totalizat 9,7 miliarde de minute, in crestere cu 24% fata de rezultatul din perioada ianuarie-iunie 2006, in timp ce traficul in infrastructura de telefonie fixa a scazut cu 4,8%, la 3,9 miliarde de minute.
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), valoarea traficului total in retelele de telefonie mobila nu a luat in calcul convorbirile in roaming.
Ponderea cea mai ridicata in totalul traficului in retelele de telefonie mobila o detin apelurile catre retelele proprii (79,3%), acestea avand si cea mai insemnata crestere, de 25,8%, fata de perioada precedenta.
Traficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat in retelele mobile, urmat de convorbirile catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de traficul catre retele internationale (2%), fiecare segment inregistrand cresteri comparativ cu perioada anterioara.
Traficul de mesaje scrise din perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007 a crescut cu 27% fata de traficul inregistrat in semestrul al doilea din 2006 si cu 40% fata de aceeasi perioada a anului 2006, rezultand o medie de 13 mesaje scrise pe utilizator transmise lunar.
Traficul total de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa din Romania (fie prin retelele publice fixe proprii, fie prin retele unor terti) s-a ridicat la 3,9 miliarde de minute. Volumul total de trafic realizat de catre utilizatorii finali ai celor 70 de furnizori alternativi de servicii de telefonie la puncte fixe (inclusiv prin tehnologie VoIP), utilizand fie propriile retele, fie retelele unor terti, atinge valoarea de 1,23 miliarde minute, cu 5,3% mai mult fata de perioada precedenta de raportare, reprezentand 31,5% din valoarea traficului total de voce realizat la puncte fixe.
Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.
Cifrele prezentate se regasesc intr-un raport intocmit de ANRCTI care prezinta principalii indicatori si evolutiile inregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO