Business Hi-Tech

Tonurile de apel se uita de sus la CD-uri

14.08.2003, 00:00 20

Vanzarile de tonuri de apel pentru telefoanele mobile au devenit o afacere mai rentabila decat CD-urile cu muzica, analistii asteptand o crestere de 60% a acestei adevarate industrii in acest an.
In Marea Britanie spre exemplu, vanzarile de "sonerii" pentru telefoanele mobile vor creste de la 40 milioane de lire sterline la aproape 70 milioane in acest an (plus 60%), apreciaza grupul de cercetare a pietei Mobile Data Association.
Si inca exemplu care subliniaza aceasta tendinta: celebra casa de muzica Universal a constatat ca marja de profit generata de recentul hit al grupului Sugababes, Round Round, este mai mare in cazul tonului de apel, decat cea corespunzatoare vanzarilor de single-uri cu respectiva melodie.
Practic, orice nou slagar, orice tema muzicala a unui show tv sau a unui serial poate fi convertit in ton de apel. Astfel, o moda in entertaiment se extinde automat si in telefonia mobila, iar cei care au drepturile de autor pe respectiva inlantuire de note muzicale primesc bani in cont la fiecare vanzare de ton de apel.Aceasta explozie a melodiilor pentru telefoane este o speranta pentru casele de discuri, ale caror vanzari nu merg deloc bine. Pirateria a decimat industria muzicala, iar moda tonurilor de apel ar putea fi o cale de redresare.
Intrebarea daca tonurile de apel va scoate industria muzicala din aceasta epoca neagra ramane una deschisa, spun totusi, precaut, analistii din sector. Producatorii de tonuri de apel isi datoreaza succesul dorintei tinerilor de permanenta schimbare. Multi adolescenti obisnuiesc sa-si schimbe extrem de des "soneria" mobilului pentru a fi in pas cu ultimele piese lansate de casele de discuri si considera ca fiind  extrem de plictisitor si dezastruos pentru imaginea personala un telefon care suna cu un ton banal.
Copii si adolescentii au renuntat la o multime din pasiunile de altadata - colectionarea de fotografii cu fotbalisti de exemplu - pentru a cumpara cele mai noi, cele mai "cool" tonuri de apel.O alta explicatie a acestui boom al industriei "soneriilor" de mobil o reprezinta inovatiile tehnologice.Pe primul loc in acest sens se afla aparitia tonurilor polifonice. Si putini rezista indemnului "cumparati un telefon polifonic, si cumparati si tonuri de apel pentru ca veti avea astfel o intreaga orchestra  cu dumneavoastra".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO