Business Hi-Tech

Telekom România Mobile a avut venituri de 69,3 milioane de euro în T2, minus 11,4%

Telekom România Mobile a avut venituri de 69,3 milioane...

Autor: Ioana Nita

04.08.2023, 12:00 251

Telekom România Mobile a înregistrat venituri de 69,3 milioane de euro în al doilea trimestru al acestui an, minus 11,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii grupului OTE. Declinul veniturilor vine pe fondul scăderii contribuţiei serviciilor oferite ca operator mobil virtual (MVNO) către Orange România, în condiţiile în care în trimestrul al doilea din 2022 Telekom furniza astfel de servicii către Orange în baza clauzelor contractului de vânzare către Orange a diviziei fixe, care a presupus şi transferul unor clienţi de telefonie mobilă. Acel contract de a furniza servicii MVNO a expirat, astfel că s-au pierdut acele venituri. De asemenea, veniturile din al doilea trimestru al acestui an au scăzut şi ca urmare a reducerii tarifelor de terminare mobilă, fiind afectate totodată şi de diferite activităţi de reţinere a clienţilor prin subvenţiile oferite pentru achiziţia de telefoane mobile. Numărul total de clienţi ai Telekom România Mobile a crescut însă în perioada aprilie-iunie, numărul abonaţilor fiind în creştere cu 4,3%, iar numărul clienţilor prepaid având un avans de 2,1%. Profitul operaţional ajustat (EBITDA ajustată) s-a situat la 4,8 milioane de euro în al doilea trimestru din 2023, în scădere cu 8,9 milioane de euro (65%) faţă de T2/2022, reflectând în principal impactul MVNO, costurile mai ridicate cu energia, aproximativ 2 milioane de euro, ca urmare a eliminării plafonului la preţurile energiei de către guvern, şi anumite ajustări ale cheltuielilor operaţionale din anul precedent.

Per total, în prima jumătate a acestui an, veniturile Telekom Mobile în România s-au situat la 138,3 milioane de euro, mai mici cu 11,7% faţă de primul semestru din 2022, când veniturile s-au ridicat la 156,6 milioane de euro. Profitul operaţional ajustat în primele şase luni a fost de 8,3 milioane euro, faţă de 25,4 milioane euro în acelaşi interval din 2022.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO