Business Hi-Tech

Telekom România confirmă ce a scris ZF în aprilie: serviciile 5G sunt disponibile în Bucureşti şi alte oraşe mari

Telekom România confirmă ce a scris ZF în aprilie:...

Autor: Adrian Seceleanu

19.06.2023, 12:08 1060

Telekom România Mobile, numărul patru pe piaţa locală de telefonie mobilă, companie parte din grupul Deutsche Telekom, a anunţat săptămâna trecută oficial lansarea serviciilor de comunicaţii 5G în Bucureşti şi alte oraşe mari din ţară, confirmând astfel informaţiile publicate de ZF, în premieră, la jumătatea lunii aprilie.

„Telekom Mobile oferă acces la tehnologia 5G în Bucureşti (inclusiv Otopeni) şi în alte zece oraşe (Braşov, inclusiv Poiana Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, inclusiv Mamaia, Ploieşti, Craiova, Piteşti şi Oradea).
Operatorul facilitează accesul la tehnologia 5G atât la cartelă cât şi la abonament. Toţi utilizatorii care deţin un SIM şi un terminal compatibile 5G şi care se află în zona de acoperire a tehnologiei 5G, vor beneficia de avantajele acestei tehnologii”, a anunţat compania.
„Lansarea tehnologiei a beneficiat de sprijinul Samsung în calitate de partener de implementare pentru asigurarea compatibilităţii terminalelor”, conform companiei.
Lansarea este totuşi o surpriză în condiţiile în care compania nu a participat în 2022 la licitaţia 5G organizată anul trecut de statul român. Doar Orange, Vodafone şi Digi au cumpărat spectru anul trecut la licitaţia organizată de ANCOM.
ZF scrisese în aprilie că Telekom a lansat serviciile 5G în oraşele Ploieşti, Piteşti, Sibiu şi parţial (aproximativ 30%) în Bucureşti, cu planuri de a lansa tehnologia şi în celelalte cele mai mari 10 oraşe - cum ar fi Cluj-Napoca sau Braşov.
Lansarea vine la şase ani de la momentul în care şeful Deutsche Telekom Tim Hottges declarase la târgul MWC din Barcelona că grupul va lansa 5G peste tot pe unde are operaţiuni. Întrebat atunci de ZF dacă grupul este gata să lanseze reţele 5G indiferent de cât de mic este nivelul profitului, adică inclusiv pe pieţele din sud-estul Europei precum România sau Grecia, şeful DT a răspuns afirmativ. „În ceea ce priveşte lansarea tehnologiei 5G în toate ţările în care Deutsche Telekom este prezent, într-adevăr, procesul este mai dificil pe pieţele în care nivelul veniturilor, al venitului mediu lunar per utilizator este mic. Pe de altă parte, vedem că există un potenţial semnificativ de a genera noi venituri din noile scenarii de utilizare care sunt posibile odată cu tehnologia 5G. Scenariile de utilizare a reţelelor 5G sunt nenumărate, astfel încât noi credem că în timp vom avea noi surse adiţionale de venituri care ne vor permite să monetizăm şi să ne susţinem investiţiile. Vrem deci să implementăm 5G în toate ţările în care Deutsche Telekom are operaţiuni? Răspunsul simplu este da“, a spus atunci Hottges.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO