Business Hi-Tech

Telefonia WiFi, alternativa mai ieftina la celular

11.05.2004, 00:00 19

Raspandirea punctelor de acces la Internet prin unde radio (WiFi) a adus o noua oportunitate pentru companiile interesate de piata telecom: telefonia mobila prin Internet, un serviciu care ar trebui teoretic sa fie mult mai ieftin decat celularul.
Principalul avantaj il constituie faptul ca toate convorbirile se realizeaza prin Internet, la un cost aproape egal cu zero. Dezavantajul il constituie faptul ca, oricat de raspandite ar fi, punctele de acces la retele WiFi nu au nici pe departe acoperirea telefoniei mobile. Deja, producatorul de telefoane mobile Motorola a anuntat ca pregateste un celular care va oferi suplimentar conectivitate WiFi, pentru locurile unde exista astfel de retele. In plus, producatorul de echipament telecom SpectraLink a adus deja pe piata americana primele telefoane mobile WiFi, care costa 400-500 de dolari. Iar in Statele Unite a aparut primul operator telecom care opereaza numai pe retele de acest gen, IDT Corp.
Revolutia WiFi, sprijinita de principalii producatori de echipamente, precum Intel, s-a raspandit rapid in toata lumea, acum existand astfel de puncte de acces la Internet in aeroporturi, hoteluri, restaurante, etc. In marile metropole ale lumii, precum New York-ul sau Parisul, retelele WiFi s-au intis peste tot, acoperind acum cartiere intregi. Astfel, un sistem de telefonie mobila WiFi nu mai pare un simplu vis.
Tehnologia de telefonie pe Internet (VoIP) a produs deja o adevarata revolutie in telefonia fixa, creand o alternativa viabila la retelele clasice, deoarece reduce costurile de apel, disparand notiunea de "apel de lunga distanta".
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO