Business Hi-Tech

Telefonia pe Internet deschide noi oportunitati pentru spam

28.09.2004, 00:00 22

Dupa ce ne-au invadat casutele de e-mail, telefoanele de acasa si celularele, sufocantele reclame spam au gasit un nou mod de propagare: prin intermediul telefoniei pe Internet.
In acest caz insa, actiunea unui operator uman nu mai este necesara, pentru ca mesajul publicitar, generat de un soft care citeste un siplu text, se trimite automat prin intermediul unei aplicatii de telefonie. Conform companiei americane Qovia, un astfel de program poate lansa pana la 1000 de astfel de apeluri pe minut. Iar serviciile de telefonie pe Net asigura un cost al apelurilor aproape de zero.
Noul fenomen, care a primit deja numele de "spit", cu alte cuvinte spam audio, foloseste aceleasi proceduri ca si in cazul spam-ului de pe Internet. O aplicatie speciala preia un mesaj si il raspandeste mai departe, spre mii de aparate telefonice conectate la Internet. Utilizatorul primeste un apel si cand raspunde este conectat la robotul care citeste mesajul publicitar.
Mai mult, specialistii spun ca fenomenul ar putea viza si sistemele de mesagerie oferite de operatorii de telefonie, unde mesajele audio sunt receptionate atunci can telefonul mobil nu se afla in zona de acoperire sau este inchis, ori cand utilzatorul de linie fixa nu este la domiciliu. Alt pericol ar fi daca autori mesajelor vizeaza numerele de telefon ale unei companii care foloseste telefonia online. Miile de apeluri venite de la programe software ar putea bloca liniile telefonice ale companiei, impiedicand astfel desfasurarea normala a activitatii si in special relatia cu clientii si partenerii.
Compania Qovia a prezentat si o tehnologie pentru combaterea acestui fenomen si incearca sa obtina doua patente pentru inovatiile sale. Studiile de piata arata ca numarul de utilziatori de telefonie pe Internet este in continua crestere, in special datorita costurilor scazute pentru apeluri. Telefonia IP elimina conceptul de "apel de lunga distanta", toate apelurile fiind plasate pe Internet, la costuri mult mai mici decat cele efectuate prin linia operatorului de telefonie fixa.
Oficialii Qovia au declarat ca nu este exclusa aparitia unor virusi care sa afecteze aplicatiile pentru telefonia online, fortandu-le sa transmita aceste mesaje spam mai departe spre alti utilizatori, asa cum se intampla acum cu virusii care circula pe e-mail.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO