Business Hi-Tech

Telefoanele mobile ridica profitul Samsung

17.01.2005, 00:00 11

Producatorul sud-coreean de electronice si echipament IT&C Samsung a anuntat o crestere a profitului cu 81% in 2004, an in care a urcat in pozitia a doua la nivel mondial pe piata telefoanelor mobile.
Incasarile totale ale Samsung au ajuns la 41,7 miliarde de euro, cu 32% mai mari decat in 2003. Profitul companiei a fost de 7,6 miliarde de euro, cu 81% mai mare fata de cel inregistrat anul anterior. Insa, problemele Samsung abia incep, iar tendinta s-a manifestat puternic tocmai in trimestrul al patrulea al anului trecut, care prin sezonul cadourilor ar trebui sa fie un succes pentru orice companie.
Astfel, reducerile de preturi la telefoanele mobile, televizoare cu ecran plat si la echipamentele care includ componentele produse de sud-coreeni, au scazut incasarile din trimestrul al patrulea cu trei procente pana la 10,1 miliarde de euro. Profitul net a scazut cu 32% la 1,3 miliarde de euro.
Principala cauza a acestor probleme pare sa fi fost politica Nokia de reducere a preturilor, care a redus marja de profit a tuturor jucatorilor din domeniu. De asemenea, preturile la televizoarele cu ecrane palte continua sa scada, odata cu cel al cipurilor de memorie, folosite in camerele digitale si playere de muzica. "Marja de profit in afacerea cu telefoane mobil va scadea anul viitor cu trei procente, ajungand la 15%", a estimat un oficial al Samsung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO