Business Hi-Tech

Telefoanele mobile, bruiate in salile de cinema franceze?

17.11.2004, 00:00 21



Salile de cinema si teatrele din Franta vor sa instaleze dispozitive care sa bruieze semnalul telefoanelor mobile ce deranjeaza publicul in timpul spectacolului.



Guvernul francez a promis sa sprijine initiativa salilor de spectacol ce doresc instalarea unor dispozitive de bruiaj pentru telefoanele mobile in salile de cinema, teatru sau opera. Totusi, apelurile catre numerele de urgente si folosirea telefonului mobil in afara salii propriu-zise de spectacol vor fi permise, relateaza BBC. Presedintele Federatiei Nationale a Cinematografelor Franceze, Jean Labbe, a declarat ca aceasta masura a fost luata dupa mai multe cereri insistente primite din partea proprietarilor de sali de cinema. Masura a fost sprijinita de Autoritatea de Reglementare in Comunicatii din Franta si de ministrul industriilor Patrick Devedjian. Intr-o declaratie facuta de Jean Labbe pentru postul de radio France Info, acesta a marturisit ca "cinematografele au investit masiv pentru a ridica nivelul de calitate si confort din salile de spectacol si permisiunea de a instala dispozitive de bruiaj pentru telefoanele mobile este cireasa de pe tort".



In 2003, proprietarii de sali de cinema din Dublin au fost avertizati ca incalca legea daca instaleaza astfel de dispozitive. Ward Anderson, care detine peste 200 de sali de cinema in Irlanda prin compania Savoy Cinema, a instalat astfel de dispozitive dupa ce a constatat ca unii spectatori erau deranjati de persoanele care vorbeau la telefon. Autoritatea de reglementare din Irlanda a avertizat compania Savoy Cinema ca este pasibila de o amenda de 25.000 de euro (17.000 de lire sterline) daca nu renunta la dispozitivele de bruiaj ce valoreaza 500 lire sterline fiecare. Prin urmare, Savoy Cinema a renuntat la aceasta masura.



Desi in Marea Britanie nu exista o lege clara care sa interzica folosirea telefoanelor mobile in salile de spectacol, oficialii companiei Vue Cinema, fosta Warner Village, au declarat ca analizeaza situatia. "Am primit reclamatii legate de cei care folosesc telefoane mobile in sala de spectacol si astfel ii deranjeaza pe ceilalti spectatori, iar in prezent analizam cat de importanta este aceasta chestiune pentru clientii nostrii" a precizat purtatorul de cuvant al companiei.



Vue Cinema, la fel ca mai toate cinematografele, difuzeaza inainte de inceperea filmului propriu-zis scurte materiale cu rolul de a descuraja spectatorii sa foloseasca telefonul mobil in timpul vizionarii filmului. "Daca un supraveghetor observa un spectator care vorbeste la telefonul mobil, il va ruga sa-l inchida" a declarat in continuare purtatorul de cuvant.



Oficialii unui alt lant de cinematografe din Marea Britanie, Picturehouse Cinema, au declarat ca sunt pentru folosirea dispozitivelor de bruiaj in salile de cinema, daca legea va permite acest lucru. "Nu exista nimic mai enervant sau mai susceptibil sa produca o altercatie decat cineva care vorbeste la telefonul mobil in timpul spectacolului. Suntem uimiti sa constatam cat de raspandit este acest fenomen" si-a justificat Andrew Woodyatt, directorul de marketing, decizia de a sustine modificarea legii.



Luna trecuta, actorul Kevin Spacey a declarat teatrul londonez Old Vic zona interzisa telefoanelor mobile pe perioada in care el este director artistic. "Nu vrem sa fim pusi in situatia in care telefoanele mobile sa sune in timpul spectacolului, iar unii spectatori sa le ignore prefacandu-se ca nu sunt ale lor. Parerea mea este ca acei oameni care nu stiu sa se comporte nu ar trebui sa vina la spectacolele noastre" , si-a explicat Kevin Spacey pozitia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO