Business Hi-Tech

Telefoanele ieftine fac cu ochiul companiilor din industrie

16.02.2006, 20:38 20

Piata mondiala a telefoanelor mobile ar putea fi invadata anul acesta de modele ieftine, care sa nu coste mai mult de 20 - 25 de dolari bucata, scrie presa internationala.

Motivul orientarii marilor producatori din industrie catre aceasta piata mondiala "ieftina" a telefoanelor mobile este faptul ca pietele traditionale au inceput sa se satureze.

Pe de alta parte, pietele in curs de dezvoltare sunt cele care au contribuit la cresterea numarului de utilizatori de telefoane mobile la nivel mondial, care a atins pragul de 2 miliarde. Pana in 2008 se estimeaza ca vor fi in total aproximativ 3 miliarde de clienti ai telefoniei mobile in toata lumea, este de parere Devine Kofiloto, analist in cadrul companiei de cercetare Informa.

Din aceste motive, companiile din industria telefoniei mobile se orienteaza tot mai mult catre acei utilizatori care nu dispun de resursele financiare necesare pentru a-si achizitiona un telefon mobil, dar care totusi isi doresc sa aiba un asemenea terminal, scrie Financial Times.

Aceasta initiativa a pornit initial de la Motorola, al doilea cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cand a fost nominalizat anul trecut de GSM Association (GSMA) sa creeze un model de telefon care sa coste 40 de dolari, pentru pietele in curs de dezvoltare, relateaza publicatia britanica.

Producatorii de telefoane mobile lupta acum pentru un deziderat si mai ambitios: telefoanele care sa coste foarte putin si care sa fie la indemana oricarui utilizator. In acest sens, cel de-al treilea mare producator de cipuri din lume, Texas Instruments, a creat un nou tip de cipuri cu ajutorul carora producatorii sa poata produce aceste telefoane extrem de ieftine, scrie presa internationala.

"Vom lansa anul acesta, foarte curand, noile cipuri pentru telefoane mobile, urmarind sa vedem pe piata la scurt timp dupa aceea telefoanele de 20 - 25 de dolari", a explicat Gilles Delfassy, oficial in cadrul companiei Texas Instruments. "Ne asteptam la vanzari de milioane de cipuri, sau poate chiar zeci de milioane anul acesta", a mai spus el.

Iar ca urmare a acestui anunt, Motorola, client al companiei producatoare de cipuri, a castigat prin licitatie doua proiecte in urma carora va produce 12 milioane de terminale la pret redus. Insa, compania estimeaza ca va vinde aproximativ 20 de milioane de terminale ieftine pana la finalul acestui an, scrie presa internationala.

Pe piata exista deja terminale din aceasta categorie, care se vand la pretul de aproximativ 30 de dolari.

Si cu toate acestea, utilizatorii nu par a fi intotdeauna incantati de un telefon ieftin, scrie Financial Times. Chiar daca aceste terminale cresc cererea, multi dintre clienti prefera sa plateasca un pic mai mult pentru a avea un telefon de firma, chiar daca le ofera aceleasi functii de baza, relateaza publicatia britanica.

"Un telefon mobil este o investitie pentru utilizatorii cu resurse financiare mai scazute, asa ca foarte mult conteaza si calitatea", a precizat David Taylor, un oficial al Motorola. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO