Business Hi-Tech

Telefoanele destepte nu mai sunt numai de nasul executivilor

02.10.2006, 15:16 28

Odata cu raspandirea telefoanelor "destepte" catre un public mai general, s-a dezvoltat si industria de accesorii - de la huse pentru protectie pana la tastaturi cu laser.
Ca si cum nu ai acaparat suficienta atentie cu noul tau Treo sau BlackBerry, acum este mai usor ca niciodata sa te rasfeti la nesfarsit. Il poti strecura intr-o carcasa stilata, sa-i protejezi ecranul impotriva socurilor mecanice, sau sa-i conectezi toata gama de dispozitive ciudate si minunate pentru a-ti transforma smart-phone-ul intr-unul si mai destept.
Smart-phone-urile, impropriu definite drept telefoane mobile care pot stoca informatii personale si sa ofere acces la Internet, erau in urma cu ceva vreme niste dispozitive ciudate folosite doar de pasionatii incurabili de tehnologie sau de marile companii. Dar noile dispozitive precum BlackBerry Pearl sau seria Treo 700 par a fi condamnate sa raspandeasca acest trend, luandu-le din birourile executivilor spre a le aduce la indemana publicului larg, scrie International Herald Tribune.
Producatorii de accesorii pentru aceste dispozitive urmeaza de asemenea tendintele.
David Ciccone, fondatorul site-ului MobilityToday.com, ofera un exemplu de lux: o husa de piele cu profile argintii pentru un Treo 700, in valoare de 340 de dolari (267 de euro) disponibila la (www.vajacases.com).
"A avut loc o trecere de la afacerea noastra traditionala destinata profesionistilor catre aproape oricine altcineva: studenti, sau chiar familiile care locuiesc in periferii", a declarat Ciccone.
Telefoanele BlackBerry nu au reusit pana acum sa penetreze piata consumatorilor obisnuiti din cauza perceptiei lor drept instrumente de afaceri, tinute la solduri in tocuri de piele. Pe de alta parte, Treo are in prezent o larga gama de accesorii.
Componenta fundamentala a unui smart-phone bine echipat este husa. Aceasta poate fi fabricata din materiale care variaza de la piele fina sau falsa pana la exoschelete din duraluminiu. Acestea sunt construite pentru a face propriul BlackBerry sa arate fabulos si pentru a preveni deteriorarea carcasei telefonului.
Cei care intentioneaza sa evite acest look de "luptator de strada" pot alege husele Winkler, disponibile pe www.crumplerbags la pretul de 20 de dolari (15,7 de euro). Aceasta husa festiva este disponibila in cinci culori si se potriveste ca marime cu majoritatea smart-phone-urilor.
Utilizatorii de BlackBerry pot obtine un toc de piele la doar 25 de dolari (aproximativ 20 de euro) sau o husa din cauciuc pentru BlackBerry Pearl, sau pentru orice alt telefon din gama de produse RIM, la www.shopblackberry.com.
Accesoriile sunt disponibile in culori deschise, inclusiv roz sau chiar psychedelic blue (o nuanta stridenta de bleu).
Pacific Rim Tehnologie - www.pacrimtehnologies.com - produce huse subtiri dar si dure pentru ambele marci, Treo si BlackBerry, iar majoritatea modelelor populare costa in jur de 40 de dolari (31 de euro).
Companiile precum Pacific Rim lanseaza noi huse pentru aproximativ fiecare model de smart-phone existent, cu forme prelucrate laser.
Proporta.com vinde un alt tip de huse, precum modele fabricate din aluminiu si acoperite in piele fina, cu preturi incepand de la 34,95 $ (27,4 euro). Dar protejarea propriului telefon nu se opreste la inserarea lui intr-o husa. Ecranele de protectie sunt folii subtiri din plastic care se lipesc de ecranul telefonului tau, ferindu-l de socuri mecanice si facilitand curatarea acestuia. Screenguardz.com vinde folii de protectie pentru aproape fiecare dispozitiv la preturi de aproximativ 10 dolari (7,8 euro) pentru un pachet de 15 folii.
David Ciccone prefera sticker-ul din plastic InvisibleShield, disponibil pe ShieldZone.com, care se potriveste aproape oricarui dispozitiv si rezista chiar unei zgarieturi provocate de o cheie de masina.
Lenspen.com produce Cellklear, un dispozitiv de curatare a smart-phone-urilor care incorporeaza camere digitale.
Acesta consta intr-un stilus subtire cu un varf fin pentru curatarea lentilelor si ecranelor. Si cum smart-phone-urile sunt portabile, pot exista situatii cand vei dori sa incarci telefonul la locul de munca sau cand esti intr-o calatorie.
In timp ce un incarcator langa patul de acasa este o necesitate, un al doilea suport poate ajuta.
Atat Palm, cat si BlackBerry vand propriile suporturi de dispozitive pentru aproximativ 20 de dolari (15,7 euro), dar Proporta ofera un incarcator universal la doar 18,95 dolari (14,8 euro).
Dispozitivul, compatibil iPod, dispune de adaptori pentru majoritatea sistemelor de conectare, precum si de un port USB, ceea ce inseamna ca poti introduce in telefon cablul USB si apoi sa il conectezi la incarcator.
Un alt accesoriu pentru telefonul tau este setul Bluetooth, care permite intretinerea unor convorbiri telefonice in timp ce telefonul este in tinut in buzunar.
In timp ce seturile standard vor functiona, iubitorii de muzica pot alege Plantronics Pulsar 590A.
Acest set de casti stereo se conecteaza la toate telefoanele bluetooth si poate rula muzica direct din memoria telefonlui sau a mp3 player-ului, multumita conexiunii sale wireless.
De fapt, multe din noile telefoane pot trimite muzica stereo castilor Bluetooth, ceea ce pana la inceptul acestui an era imposibil. Tehnologia, denumita A2DP, este disponibila si pe BlackBerry Pearl.
Pentru cei care prefera ca dispozitivele de tip hands-free pe care le detin sa fie cat mai mici, exita Samsung WEP-10, un "headset" subtire care costa aproximativ 50 de dolari (39 de euro).
In sfarsit, pentru cei care calatoresc in interes de afaceri, Bose ofera un set de accesorii, QC3 Cell connect, disponibil pentru 40 de dolari (31,4 euro).
In plus, Bose pune la dispozitie QuietComfort 3 care reduce zgomotele produse de avion sau taxi. Un buton atasat de headset va permite devierea apelurilor de pe telefonul propriu catre acestea.
Seturile de accesorii pot oferi in cateva secunde noi facilitati vechiului tau telefon.
Spre exemplu, Palm ofera o editie smart-phone a GPS Navigator, un dispozitiv care se conecteaza la mai multe modele din seria Treo.
In timp ce multe modele BlackBerry includ antene GPS, noul 8100 necesita o extensie Bluetooth GPS, precum si o aplicatie precum Wayfinder Navigator 6, disponibil la 99 de dolari (77,7 euro) pe handango.com.
Pentru cei pasionati de aventuri sau de "literatura", Treo poate fi conectat wireless la o tastatura de tipul Stowaway Shasta Bluetooth, care poate fi achizitionata la www.thinkoutside.com pentru 99 de dolari (77,7 euro).
David Ciccone este rezervat in privinta tastaturii Bluetooth laser VKB, un mic dispozitiv care utilizeaza lumina laser pentru a proiecta o tastatura pe orice suprafata. Tastatura virtuala costa aproximativ 180 de dolari (141 de euro) si este disponibila la www.virtual-laser-keyboard.com.
Odata ce ai incheiat de echiparea exterioara a telefonului, trebuie luata in considerare si partea de software. In prezent sunt disponibile o multime de aplicatii pentru smart-phone-urile BlackBerry, Palm si Windows, dar fiecare versiune corespunde unui anumit model.
Ciccone recomanda Pocket Express, care adauga un simplu ecran de pornire pentru telefoanele Palm sau BlackBerry si ofera informatii importante. Serviciul, lansat de Handmark, costa 69,90 dolari (54,8 euro) si este diponibil pe pagina oficiala a companiei.
Telefoanele BlackBeryy suport serviciul de harti online lansat de Google, dar necesita descarcarea unei alte aplicatii pentru utilizarea software-ului de localizare precisa pe dispozitiv.
Pentru a accesa hartile compatibile BlackBerry este nevoie de o simpla cautare pe Google a "google maps blackberry". De asemenea, hartile Google pot fi accesate pe Treo cu ajutorul aplicatiei KMaps, disponibila la kmaps.ulocate.com.
Mai multe alternative software se gasesc la handango.com si blackberry.com. Telefoanele Treo ruleaza multiple versiuni ale sistemului de operare Windows Mobile, asadar asigura-te inainte de a descarca orice aplicatie ca este compatibila cu sistemul telefonului tau.
Odata cu evolutia si cresterea popularitatii smart-phone-urilor, creatorii de accesorii vor avea nevoie sa se ghideze dupa ultimele tendinte. Un telefon bine ales si bine protejat va fi intotdeauna la moda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO