Business Hi-Tech

Tehnologiile wireless, vedetele la Hanovra

14.03.2003, 00:00 13

Retelele wireless si tehnologiile 3G sunt capul de afis al CeBit, cea mai mare manifestare IT la nivel mondial, care se desfasoara in aceste zile la Hanovra. Companiile producatoare si cele care ofera servicii au prezentat anul acesta o covarsitoare oferta bazata pe tehnologia wireless.  Unele teme de discutii obisnuite pana nu demult in lumea IT, precum investitiile companiilor in domeniu sau securitatea retelelor, au fost de data aceasta trecute mai mult sau mai putin cu vederea, observa Financial Times intr-un supliment IT dedicat targului de la Hanovra.
Intrarea retelelor 3G in Europa si lansarea primului astfel de serviciu (asteptata in acest week-end in Marea Britanie si Italia) au starnit de asemenea interesul publicului. "Operatorii au reusit in final sa priveasca viitorul cu realism", apreciaza Financial Times, care noteaza ca marile companii telecom spera ca sectorul clientelei business  va fi atras de serviciile 3G datorita vitezei mari a transferului de date.
Furnizorii de servicii si de echipamente cred ca noile solutii multimedia vor atrage din ce in ce mai multi clienti, iar viziunea de viitor, a locuintelor cu echipamente electronice interconectate, va deveni o realitate. CeBIT va fi locul de lansare a numeroase noi produse digitale, majoritate pe baza tehnologiilor wireless, dedicate multimedia.
Retelele wireless puse la punct de furnizorii de internet pun in pericol insasi planurile operatorilor de telefonie mobila legate de 3G, releva Financial Times. Ambele sisteme ofera cam aceleasi servicii pentru fanii internetului, in acest domeniu tehnologia WiFi fiind mai rapida decat 3G. Operatorii mobili spun insa ca WiFi nu poate inlocui telefonia pentru ca aceasta ofera libertate completa in timp ce sistemele wireless WiFi retin utilizatorul in raza unui emitator ce nu bate mai mult de 100 de metri.
Una dintre tehnologiile wireless care nu mai tine pasul cu situatia actuala este Bluetooth, sustine Financial Times. Desi se puneau mari sperante in acest sistem de comunicare, el nu este folosit in prezent decat de aproximativ 800 componente IT (PC-uri, imprimante, gadget-uri), fiind vandute numai 50 de milioane de cipuri de conectare, desi Bluetooth a fost lansat acum cinci ani.
Specialistii din domeniul comunicatiilor pregatesc de asemenea un serviciu nou, care va depasi atat WiFi, cat si 3G la viteza de transmitere a datelor. Noul sistem UWB (ultra-wideband) foloseste o gama larga de frecventa radio, peste 1,5 GHZ, transmisia de date fiind efectuata mai rapid (1GB pe secunda) si fara interferente cu retelele actuale.
Problema securitatii a revenit si ea in atentie la CeBIT, mai ales in cadrul evolutiei sistemelor de comunicare. Chiar daca retelele de la birou sunt acum in  cele mai multe cazuri asigurate, marile companii trec cu vederea tocmai pericolul prezentat de insuficienta securizare a comunicatiilor wireless sau mobile, observa Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO