Business Hi-Tech

Tehnologie inovatoare pentru super-baterii care ţin un laptop în viaţă 3 zile sau încarcă un telefon în 15 minute

Tehnologie inovatoare pentru super-baterii care ţin un laptop în viaţă 3 zile sau încarcă un telefon în 15 minute

Foto: Creative Commons/Flickr

Autor: Radu Racu

16.11.2011, 12:00 7027

Bateriile pentru laptopuri şi telefoane mobile ar putea fi reîncărcate de zece ori mai rapid în viitorul apropiat şi ar putea înmagazina de zece ori mai multă energie decât permite tehnologia convenţională de astăzi. Rezultatele îmbunătăţite au fost obţinute deja în laboratoarele universităţii americane Northwestern şi ar putea ajunge în magazine în mai puţin de cinci ani, scrie BBC.

Densitatea şi deplasarea ionilor de litiu sunt fundamentale în cadrul procesului.

Cercetătorii de la Northwestern University au folosit acumulatori ce conţin litiu-ion şi i-au perforat cu milioane de găuri minuscule.

Doctorul Harlod Kung şi colegii săi de la universitate susţin că au găsit o metodă de a îngrămădi mai mulţi ioni şi de a creşte viteza lor prin modificarea materialelor folosite la construcţia bateriilor.

Capacitatea de încărcare a fost majorată prin înlocuirea straturilor de silicon cu mici ciorchine de substanţă, pentru a permite înmagazinarea unei cantităţi mai mare de ioni de litiu. Viteza de încărcare a fost crescută printr-un proces chimic de oxidare care presupune perforarea unor găuri mici, de 20-40 nanometri la nivel atomic, în straturile de grafen în care sunt învelite bateriile. Această modificare permite ionilor de litiu să se deplaseze şi să se stabilească mult mai rapid.

Savanţii de la Northwestern susţin că noua tehnologie permite încărcarea unei baterii de telefon mobil complet epuizată în doar 15 minute, iar următoarea reîncărcare se face abia după o săptămână. Dezavantajul este însă că după circa 150 de reîncărcări, puterea şi viteza de alimentare scad exponenţial, însă chiar şi aşa - susţin savanţii - bateriile vor fi de cinci ori mai eficiente decât cele actuale, după circa 3 ani de folosire la nivel optim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO