Business Hi-Tech

Tehnologia informatiei a murit. Traiasca tehnologia informatiei!

05.07.2001, 00:00 18



Aproape in fiecare zi, auzim ca din cauza volatilitatii actiunilor din acest sector, deseori pe seama impactului tehnologic asupra pietelor, industria IT se afla in plin declin, cu investitii in permanenta scadere.

In realitate, asa cum arata un studiu realizat de International Data Corporation (IDC) la cererea Microsoft, tehnologiile Internet se afla in continuare in centrul strategiilor de afaceri vest-europene.

Europa are de partea sa toate atuurile pentru a beneficia de avantajele Noii Economii, nascuta din revolutia Internet.

Tehnologia este in prezent atat inima, cat si creierul majoritatii afacerilor, iar foarte multe companii si-au integrat deja tehnologia Internet in infrastructura. Potrivit studiului IDC, tehnologia IT este principalul factor determinant in afacerile vest-europene, indiferent de sectorul de activitate.

Oricum, in mintea managerilor din esalonul superior exista o distanta observabila intre ce pot face si ce pot obtine, atunci cand vine vorba de tehnologia IT.

Astfel, majoritatea avantajelor sunt privite ca interne si obtinute prin cresterea eficientei si a circulatiei informatiilor. Atunci cand este insa corect si utilizata din plin - se arata in studiul IDC - tehnologia poate determina cresterea veniturilor, reducerea costurilor si poate imbunatati simtitor relatiile de afaceri.

Exista desigur si obstacole ce trebuiesc depasite, daca Europa doreste sa obtina succesul in acest sector.

Astfel, problemele legate de cultura organizationala - si in mod deosebit lipsa de agilitate a firmelor, partial incapabile sa faca fata schimbarilor dese si bruste de mediu precum si deficitului de salariati bine pregatiti - sunt privite de majoritatea managerilor drept principalul motiv de ingrijorare.

Ceea ce este interesant insa este ca, potrivit IDC, majoritatea companiilor vest-europene (si, bineinteles, majoritatea managerilor) nu cred ca Europa trece in momentul de fata printr-un proces de recesiune IT. Practic, concluziile raportului arata ca organizatiile sunt "extrem de pragmatice si isi vad de afaceri."

Studiul IDC a fost efectuat pe aproximativ 500 de mari companii vest-europene (cu peste 500 de angajati, 68% cu peste 1000 de salariati), egal raspandite in Franta, Germania, Italia, Suedia si Marea Britanie si practic din toate domeniile de activitate.



Cat de importanta este tehnologia?

Acest subiect joaca un rol extrem de important in modul in care companiile isi desfasoara afacerile si majoritatea firmelor recunosc faptul ca tehnologia joaca un rol fundamental in activitate.

Pe total, 70% din cei intervievati au raspuns ca tehnologia este ori importanta, ori extrem de importanta pentru atingerea scopurilor manageriale.

Acest punct de vedere nu este insa rezervat companiilor din industria high-tech. Astfel, firme din sectorul comertului cu amanuntul (73%), productie (66%) si al serviciilor financiar-bancare (88%) au raspuns ca tehnologia este de importanta capitala pentru afacerile pe care le desfasoara.

Aceste lucruri nu sunt deloc surprinzatoare, daca luam in calcul principalii factori determinanti prin prisma managerilor. Pe primul loc se situeaza, conform IDC, tehnologia - inclusiv e-business-ul si Internet-ul.

In plus, raportul IDC arata ca, in majoritatea sectoarelor (inclusiv in industriile traditionale), managerii sunt perfect constienti de faptul ca mediul de afaceri este in permanenta schimbare mai cu seama datorita tehnologiei.

De exemplu, in sectorul productiei, 63% dintre firme cred ca implementarea celor mai noi tehnologii este esentiala pentru supravietuirea companiilor respective.



Care sunt barierele?

Daca tehnologia este principalul actor, care sunt deci cele mai mari piedici in calea implementarii noii economii? Raportul IDC a identificat doua bariere principale: cultura organizationala (30% din raspunsuri) si lipsa de personal calificat (30%).

In ceea ce priveste primul obstacol, majoritatea analistilor sunt de parere ca pentru a reusi in noua economie, mediul intern al companiilor si cultura manageriala trebuie sa se schimbe rapid, agilitatea fiind de cea mai mare importanta.

Angajatii reprezinta cel mai important activ al unei organizatii. In prezent, majoritatea tarilor vest-europene se confrunta cu deficite de personal IT calificat, iar situatia va continua sa se deterioreze in urmatorii cinci ani.

Potrivit IDC, insuficienta de personal IT a determinat deja salarii crescute pentru acestia ca si o majorare a veniturilor generate de fiecare angajat. Aceste lucruri genereaza la randul lor costuri operationale crescute si reduceri ale veniturilor companiei.

In Germania (41%) si Marea Britanie (37%), companiile privesc deficitul de personal ca principala bariera in calea succesului. Astfel, tehnologia este o sabie cu doua taisuri.

Pe de o parte, ea determina imbunatatirea mediului de afaceri si cresterea eficientei, iar pe de alta parte necesita mai multi specialisti decat sunt in prezent disponibili.



Situatia de pe piata

Anul trecut, economia globala a inregistrat o rata de crestere semnificativa, de cinci procente. Care este deci legatura cu declinul pietei?

Aproximativ 60% dintre firmele cuprinse in sondajul IDC au raspuns ca nu cred ca Europa se afla in recesiune. Aceasta parere este predominanta in cele mai mari economii europene: Germania, Marea Britanie si Franta.

Cea mai increzatoare este Franta, unde aproximativ patru cincimi dintre companii au declarat ca Europa nu este in recesiune. La cealalta extrema se afla firmele suedeze, care cred in proportie de 57% ca Europa se confrunta sau pe confrunta in urmatoarea perioada cu recesiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO