Business Hi-Tech

Tarif de interconectare egal la Orange si Vodafone

31.03.2008, 19:44 34

Orange si Vodafone vor practica in acest an in relatia cu ceilalti operatori un tarif de interconectare de 6,4 eurocenti pe minut, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Practicarea unui tarif de interconectare similar de catre Orange si Vodafone, singurii operatori mobili care au fost desemnati ca avand o pozitie dominanta si care au astfel tarifele reglementate, este rezultatul unui sir de decizii si procese in care au mai fost implicati operatorii Romtelecom, Telemobil si Net-Connect Internet.
Conflictele dintre operatori au pornit de la faptul ca ANRCTI si-a modificat planul initial, de reducere puternica a tarifelor de interconectare practicate de cei doi operatori de telefonie mobila, cu unul care a prevedea o reducere mai lenta a tarifelor respective. Astfel, initial ANRCTI programase pentru 2008 practicarea de catre Orange si Vodafone a unui tarif maxim de interconectare de 5,67 eurocenti/minut, tarif modificat ulterior la 6,4 eurocenti.
Tarifele de interconectare sunt cheia competitiei, intrucat acest cost se regaseste in tariful retail al operatorilor, deci cu cat tariful de interconectare este mai mare, cu atat pretul perceput utilizatorului final pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare.
Nemultumite de schimbarea planurilor ANRCTI, Romtelecom si Net-Connect au obtinut in instanta suspendarea executarii deciziei care stabilea tariful de interconectare la 6,4 euocenti/minut. Aceasta decizie a deschis un alt confllict, intre Vodafone si ANRCTI, pentru ca operatorul a practicat si in 2008 tariful de interconectare aferent anului 2007, de 7,21 eurocenti/minut, considerandu-l singurul legal valabil. ANRCTI a cerut insa Vodafone sa aplice un tarif de 5,67 eurocenti, fapt care a determinat operatorul sa deschida un proces impotriva autoritatii. Toate aceste conflicte au fost stinse dupa ce Romtelecom, Net-Connect si Vodafone au renuntat la actiunile in instanta, astfel ca acum operatorul de telefonie mobila va practica un tarif de interconectare de 6,4 eurocenti/minut.
Conform ANRCTI, Orange va practica tarife similare cu Vodafone, desi acestea sunt in prezent obiectul unor procese demarate de Romtelecom, Telemobil si Net-Connect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO