Business Hi-Tech

Surpriză pe sofisticata piaţă de servicii cloud: IBM pierde un contract de 600 mil. $ cu CIA în faţa Amazon

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

22.07.2013, 21:27 1205

Maxima din industria tehnologică, conform căreia „nimeni nu a fost niciodată concediat pentru că a cumpărat produse IBM“, este o dovadă că gigantul american a reprezentat standardul în furnizarea de soluţii IT la nivel mondial timp de zeci de ani.

Însă, în prezent IBM se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea Amazon.com, cel mai mare retailer online la nivel global, care devine o forţă pe piaţa serviciilor de cloud, având chiar suportul agenţiei de spionaj CIA din SUA, scrie agenţia Thomson Reuters. 

După ce timp de ani de zile a fost respins ca furnizor de servicii IT pentru startup-uri şi firme mici, Amazon Web Services (AWS) a câştigat un contract de 600 milioane de dolari cu CIA, în detrimentul IBM.

Chiar dacă IBM a contestat rezultatul şi a obţinut o reevaluare a ofertelor, acest lucru arată cum Amazon se dezvoltă de la retailer online la un furnizor competitiv de servicii IT pentru companii mari şi pentru agenţii guvernamentale.

Câştigarea contractului cu CIA a dus la creşterea acţiunilor Amazon la un nou record, de 309,39 dolari, pe data de 16 iulie - înainte de publicarea rezultatelor companiei pentru al doilea trimestru al acestui an. De la începutul anului cotaţia acţiunilor celui mai mare retailer online din lume a crescut cu 22%, în timp ce acţiunile Oracle au scăzut cu 4%, iar preţul acţiunilor IBM este cu doar 1% mai mare. Pentru perioada aprilie-iunie, IBM a raportat a cincea scădere trimestrială consecutivă a vânzărilor.

Amazon nu dezvăluie rezultatele financiare ale AWS, însă analiştii de pe Wall Street consideră că această divizie se extinde mai repede decât afacerea în retail şi este mult mai profitabilă.

„AWS este unul din principalele motive pentru creşterea acţiunilor Amazon. Investitorii în software şi IT încearcă să afle care este dimensiunea AWS şi ce impact ar avea asupra sectoarelor lor de activitate“, a spus Ron Josey, analist la JMP Securities.

IBM este prezent în companii din întreaga lume prin produsele şi serviciile sale şi este unul dintre jucătorii din industria de profil care alocă cel mai mare buget pentru cercetare. Cu toate acestea, IBM şi alte companii din industrie precum Oracle încep să considere AWS ca pe un concurent serios pe piaţa de cloud, aflată în plină expansiune.

Serviciile de cloud, pe care AWS a început să le ofere din 2006, permit companiilor să închirieze spaţiu de stocare şi alte servicii de la centre de date, ceea ce reprezintă o soluţie mai ieftină şi mai eficientă decât mentenanţa propriilor servere. 

Amazon a început să îşi construiască un portofoliu cu clienţi semnificativi precum Samsung, Pfizer, Serviciul Public al Audiovizualului din SUA şi agenţia spaţială americană NASA. „AWS are un impact puternic în industria IT şi marile companii precum IBM încep să acţioneze acum“, a afirmat Colby Synesael, analist la Cowen & Co.

Ca răspuns la expansiunea Ama­zon, Oracle a anunţat în urmă cu o lună un paterneriat cu Microsoft şi cu Salesforce.com.

Amazon şi-a început activitatea ca librărie online, însă în ultimii ani compania s-a extins pe mai multe domenii, inclusiv comercializarea tabletelor. 

Divizia AWS generează venituri anuale de cel puţin două miliarde de dolari, din totalul afacerilor de 60 miliarde dolari ale Amazon, potrivit analiştilor din piaţă, care se aşteaptă ca acestea să ajungă în următorii ani la 10 miliarde dolari, în principal datorită majorării cheltuielilor guvernamentale cu serviciile de cloud.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO