Business Hi-Tech

Sun: sistemele hardware se vor da gratis

02.06.2004, 00:00 27

In cativa ani de acum inainte, achizitionarea unui computer ar putea arata cam asa: dati un telefon la compania cu care aveti contract, spuneti de ce aveti nevoie si a doua zi il aveti pe birou. Pretul? Gratis!
Cel putin asa sustine Jonathan Schwartz, presedinte si director de operatiuni (COO) al Sun, care a surprins analistii cu aceasta afirmatie. "In lumea Sun, veti plati un abonament pentru software si servicii, iar echipamentele le veti primi gratis", a spus Schwartz, care a fost numit in functie acum sase luni. "Incepand din anul fiscal 2005, cred ca vom spune vanzarilor separate de hardware, software si servicii". Toate acestea vor fi vandute intr-un pachet unic pentru client.
Presedintele Sun nu este singurul care a luat in considerare acest nou tip de business. Chiar Bill Gates, "parintele" Microsoft, declarase anterior ca industria s-ar putea schimba radical in cativa ani. El afirmase de asemenea ca in cativa ani echipamentele hardware vor fi oferite gratis de producatorii software, pentru a-si vinde mai bine aplicatiile si serviciile.
Acest nou concept, numit "servicii de retea" (network services) de catre Sun, urmeaza oarecum strategia rivalilor de la IBM si Hewlett-Packard, care promoveaza conceptul de "solutie la cheie" in functie de necesitatile unei companii. Niciuna din cele doua companii nu a vorbit insa pana acum despre acordarea de hardware gratis, ci despre "plata in functie de resursele utilizate".
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO