Business Hi-Tech

SUA sprijina Microsoft in procesul cu Google

12.06.2007, 18:45 16

Oficialii antitrust de la Departamentul de Justitie american au cerut procurorilor sa respinga plangerea intentata de Google impotriva Microsoft cu privire la incompatibilitatea dintre sistemul de operare Windows Vista si aplicatia de cautare Google Desktop Search (GDS), scrie New York Times.
Oficialii de stat au precizat ca o nota a lui Thomas Barnett, procuror general adjunct, respinge plangerea Google, invocand aceleasi argumente legale prezentate de Microsoft. Nota trimisa de Barnett, care a fost vicepresedintele departamentului antitrust la o firma de avocatura pana in 2004, a alarmat mai multi procurori generali, care considerau indreptatita plangerea inaintata de Google.
Aceasta miscare sugereaza faptul ca la aproape zece ani de cand guvernul a inceput actiunea de dezbinare a Microsoft, administratia prezidentiala si-a schimbat dramatic atitudinea, luand in repetate randuri apararea companiei atat in Statele Unite, cat si pe plan international. In 2001, administratia Bush a salvat Microsoft de la scindarea in doua companii.
Plangerea Google invoca faptul ca noul sistem de operare Windows Vista incetineste aplicatia de cautare GDS, incurajand utilizatorii sa renunte la ea. GDS este o aplicatie ce permite cautarea informatiilor in interiorul fisierelor aflate pe hard disc si concureaza cu un program similar integrat in Windows Vista.
Google sustine ca Microsoft incalca astfel intelegerea antitrust din 2002, care ii impune companiei sa nu dezvolte sisteme de operare care restrictioneaza posibilitatea utilizatorilor de a alege.
Plangerea nu a fost facuta publica de catre Google si nici de catre judecatorul responsabil de caz, a precizat un oficial al Curtii Federale din Washington.
Bradford L. Smith, consilierul general al Microsoft, a precizat ca firma nu este constienta de nota procurorului adjunct. El a declarat ca Microsoft nu a incalcat termenii intelegerii antitrust si deja a efectuat modificarile necesare sistemului de operare Vista, ca raspuns la problemele ridicate de Google si alte companii.
Smith a mai spus ca noul sistem de operare a fost dezvoltat special pentru a permite functionarea aplicatiilor rivalilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO