Business Hi-Tech

Studiu Cult Research: Tehnologia AI şi asistenţii virtuali au devenit parte integrantă a societăţii digitale. Majoritatea celor care folosesc ChatGPT caută informaţii pe diverse teme sau subiecte

Studiu Cult Research: Tehnologia AI şi asistenţii...

Autor: Alexandra Cepăreanu

02.11.2023, 15:11 87

Tehnologia AI (inteligenţă artificială) şi asistenţii virtuali au devenit parte integrantă a societăţii digitale, aducând transformări semnificative în domeniul interacţiunii om-calculator, arată un studiu realizat de Cult Research, o companie românească de cercetare de piaţă, cu afaceri de peste 1,8 mil. lei în 2022 (potrivit datelor publice). Studiul s-a desfăşurat online, prin intermediul CultIO, care oferă acces la un panel de peste 40.000 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 – 55 de ani, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat.

Potrivit studiului, dintre respondenţii care au declarat că au interacţionat cu un asistent virtual, cei mai mulţi (59%) îl folosesc în scop de solicitare de informaţii pe diverse teme sau subiecte. Pe de altă parte, aproape o treime (28%) dintre cei chestionaţi susţin ca nu au interacţionat niciodată cu un asistent virtual.

„Aproape toţi respondenţii (98%) susţin că sunt familiarizaţi cu termenul de „inteligenţă artificială”, iar dintre aceştia cei mai mulţi asimilează acest termen cu roboţii, ChatGPT, tehnologie şi computer. ChatGPT este utilizat de către jumătate dintre respondenţi, majoritatea fiind femei, cu vârste cuprinse 26 – 39 de ani. Cei care utilizează cel mai puţin acest program sunt majoritar tot femei, din grupa de vârstă 40 – 55 de ani”, au transmis reprezentanţii Cult Research.

De asemenea, un aspect esenţial al inteligenţei artificiale este reprezentat de asistenţii virtuali - aplicaţii software care pot interacţiona cu utilizatorii umani şi care pot oferi asistenţă în diverse sarcini şi activităţi, precum a răspunde la întrebări, efectuarea unor sarcini, oferă informaţii personalizate şi simulează o conversaţie umană.

„Această tehnologie inovatoare are potenţialul de a schimba complet modul în care interacţionăm cu computerele şi de a transforma diverse industrii şi sectoare ale societăţii. Este important să înţelegem şi să explorăm aceste oportunităţi pentru a beneficia pe deplin de ceea ce AI are de oferit”, a spus Paul Acatrini, Managing Partner & Research Director Cult Research.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO