Business Hi-Tech

Stocurile iPhone 3G sunt aproape epuizate la doua zile de la lansare

14.07.2008, 18:34 24

AT&T, distribuitorul exclusiv al dispozitivelor Apple iPhone 3G in Statele Unite, a anuntat ca aproape a epuizat stocurile noului telefon mobil la doua zile de la lansare, scrie Bloomberg. Pe de alta parte, reprezentantii Apple au precizat ca inca mai detin modele ale noului telefon in magazinele proprii.
Noul iPhone, capabil sa acceseze retele 3G, este comercializat la un pret de pornire de 199 de dolari (124,9 euro). Dispozitivul a fost lansat vineri in 22 de tari, iar partenerii companiei americane din Marea Britanie, Germania, Canada si Japonia au raportat o epuizare a stocurilor inca din prima zi de la punerea in vanzare.
Pe majoritatea pietelor pe care este comercializat iPhone, utilizatorii trebuie sa incheie un contract de servicii cu operatorul care distribuie terminalul. In Statele Unite, clientii care opteaza pentru planuri tarifare de 24 de luni pot achizitiona telefonul la pretul de 199, respectiv 299 de dolari (124,9 - 188,3 euro), in functie de capacitatea de stocare.
Dispozitivul va fi vandut la un pret de pornire de 99 de lire (124 de euro) in Marea Britanie, suma valabila tot in cazul incheierii unui contract de servicii pe doi ani. iPhone va fi disponibil si fara abonament, insa va fi cu 400 de dolari (253 de euro) mai scump.
Conform oficialilor Apple, consumatorii din Statele Unite prefera modelul iPhone negru, cu memorie de 16 GB. Compania mai comercializeaza acest dispozitiv si in alb, in timp ce versiunea de 8 GB este disponibila numai pe fond negru.
Potrivit reprezentantilor AT&T, mai multi utilizatori au avut probleme cu activarea telefoanelor, cauzate de incapabilitatea acestora de a accesa serviciul online iTunes, care reprezinta ultimul pas al procesului de activare. Oficialii operatorului au sugerat utilizatorilor sa realizeze acest proces utilizand un computer conectat la internet si la iPhone.
Actiunile Apple au scazut cu 4,05 dolari (2,54 euro), stabilindu-se la un pret de 172,58 de dolari (108,32 euro) per actiune pe bursa din New York, in timp ce titlurile AT&T s-au depreciat cu 19 centi, ajungand la o cotatie de 32,58 de dolari (20,44 euro).
Obiectivul companiei este de a ajunge pe locul al doilea in topul vanzatorilor de telefoane inteligente, dupa Research In Motion, producatorul dispozitivelor BlackBerry. Apple anticipeaza ca va comercializa zece milioane de unitati pana la sfarsitul acestui an.
Astfel, noul iPhone s-ar putea vinde in patru milioane de unitati in 2008, dupa ce iPhone-ul 2G initial, lansat in urma cu un an in Statele Unite, a inregistrat vanzari de sase milioane de unitati pana cand s-au epuizat stocurile in luna mai, potrivit declaratiilor Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO