Business Hi-Tech

Stii cu cine lucrezi? Solutiile de eTesting te pot ajuta sa afli

28.07.2004, 00:00 63



Managerii au la indemana astazi foarte multe concepte si proceduri care ii ajuta sa conduca organizatia de la viziune catre rezultate. Cu toate acestea, desi au la indemana instrumente si teorii moderne in abordarea problemelor, exista o componenta a dinamicii organizatiei, alta decat structura si metodele de management, care-i determina performanta. Este vorba de factorul uman, vazut atat prin prisma modului cum isi duc angajatii sarcinile la indeplinire, cat si din punctul de vedere al compatibilitatii lor cu intregul.



In acest context, se pune problema evaluarii periodice la nivel de personal pentru ca orice esec in planul competentei angajatilor poate avea incidente negative asupra performantelor de ansamblu ale companiei.



Evaluarea resurselor umane este un proces care in orice organizatie ar trebui sa se desfasoare periodic, cel putin anual. Ea presupune o serie de activitati de intervievare si de intocmire de catre manager si subordonat a unor documente tip specifice fiecarei companii. Toate aceste proceduri necesita timp, efort si resurse financiare.



Evaluarea este de obicei o etapa ulterioara procesului de instruire, menit sa asigure asimilarea fondului de cunostinte si in consecinta, a competentelor care determina succesul la locul de munca. Din pacate, adesea aportul de cunoastere al angajatilor este limitat de activitatile administrative cotidiene si de interesul scazut pentru informatie. Cum firmele se confrunta azi cu provocari unice iar informatia reprezinta cheia de bolta a oricarei afaceri, se impune reconsiderarea metodelor de formare si testare a personalului



Si aici tehnologiile high-tech ofera o solutie ideala- mediile electronice de pregatire si testare, un instrument relativ nou in Romania, inca insuficient utilizat, dar aducator de beneficii majore.



Un mediu de testare online vine in intampinarea tuturor managerilor care vor sa stie cu cine lucreaza, respectiv catre cine deleaga autoritatea. Adoptarea de catre companii a solutiilor de eTesting permite o evaluare eficienta si operativa a unor categorii largi de angajati, in conditiile unui raport pret-rezultat extrem de avantajos. In plus, tehnologiile informationale furnizeaza un mediu mult mai flexibil de desfasurare a testelor in comparatie cu modelul clasic.



Dincolo de teorie, sa ne gandim de pilda la companiile cu dispersie teritoriala, cu un numar mare de filiale, agentii sau sucursale. In cadrul unor astfel de firme, orice evaluare online se poate sustine fara constrangeri legate de timp sau de spatiu, deoarece aplicatia poate fi accesata la orice ora, de catre toti angajatii, indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea. Tocmai din acest motiv, managerii care adopta o asemenea forma de evaluare au posibilitatea sa cunoasca in permanenta nivelul de pregatire al angajatilor, evitandu-se deplasarile la centru.



Cum varianta de verificare online nu permite erori de punctare, iar contorizarea raspunsurilor corecte se face de obicei automat, se diminueaza pana la eliminare eventualele greseli datorate subiectivitatii umane, neatentiei sau oboselii examinatorului.



Aditional, astfel de portaluri de testare permit realizarea anumitor rapoarte si statistici care sunt foarte utile departamentului de resurse umane in adoptarea unor strategii interne. In ultima instanta, rezultatul se concretizeaza in sporirea avantajului competitiv ce decurge din investitia eficienta in resursele umane.



Ca si in cazul evaluarii clasice, un mediu electronic de testare permite un spectru larg de verificari la toate nivelurile manageriale, oferind un tablou complet asupra compatibilitatii angajatului cu postul, prin evaluari de competente, psihologice si de climat organizational. In acest fel furnizeaza informatii complete asupra necesitatilor de dezvoltare, atat la nivel individual cat si la nivel corporational.



Nu in ultimul rand, de avantajele unui portal de testare pot beneficia si agentiile de recrutare profesionala care se ocupa cu selectarea de personal calificat pentru clienti. Aici evaluarea preliminara online furnizeaza companiei angajatoare o lista cu cele mai bune rezultate obtinute, reducand considerabil timpul si efortul departamentului de resurse umane destinat primei selectii a angajatilor.



In concluzie, se poate spune ca adoptarea unei solutii de eTesting reprezinta unul din pasii importanti pe care o companie trebuie sa-i faca pentru a se inscrie in trendul tehnologic actual. Cum astfel de solutii sunt diminuatoare de costuri, se reduce substantial bugetul si timpul alocat procesului de evaluare de personal.





* Cornel Vintila este vicepresedintele Consiliului de Administratie al distribuitorului si furnizorului de solutii IT&C CG&GC

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO