Business Hi-Tech

Steve Jobs a vrut să se asigure că averea sa nu va fi făcută publică după moarte

Steve Jobs a vrut să se asigure că averea sa nu va fi făcută publică după moarte

Autor: Vlad Popescu

07.10.2011, 13:55 2176

Steve Jobs şi soţia sa au plasat în 2009 cel puţin trei proprietăţi în trust-uri (administrare privată, n.r.), strategie prin care cofondatorul Apple a încercat să se asigure că averea şi succesiunea nu vor fi făcute publice după moarte.

Transferurile de proprietate au avut loc în timpul unui concediu medical din 2009, potrivit înregistrărilor publice ale tranzacţiilor.

Plasarea averii în trust se face printr-un contract care dă activele în încredinţare unei persoane sau firme specializate, în baza unor condiţii stricte, beneficiarul păstrând drepturile de exploatare şi orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietăţi.

Considerat unul dintre cei mai de seamă inovatori în domeniul computerelor, industria muzicală şi sectorul comunicaţiilor mobile, Jobs a murit miercuri, la vârsta de 56 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul.

Nu se ştie dacă Jobs a plasat în trust-uri similare şi alte active, precum acţiunile deţinute la Apple şi Walt Disney, însă procesul de succesiune ar putea rămâne în totalitate secret dacă a luat astfel de măsuri.

Steve Jobs are o avere estimată de revista americană Forbes la 7 miliarde de dolari (5,27 mld. euro), mare parte a acesteia fiind constituită din acţiunile pe care le deţinea în cadrul companiei Disney, şi nu din cele de la Apple.

Jobs deţinea 138 de milioane de acţiuni Disney, obţinute în urma vânzării grupului Pixar. La preţul de ieri al acţiunilor, acestea valorează 4,35 de miliarde de dolari. El mai avea şi 5,42 milioane de acţiuni Apple, portofoliu estimat la 2 miliarde de dolari. El a avut la Apple timp de 14 ani un salariu de 1 dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO