Business Hi-Tech

Start-up-ul OptiCare lansează o aplicaţie pentru examinare oftalmologică la domiciliu, ce foloseşte AI. „Vrem ca în următorii cinci ani aplicaţia să fie folosită de 15% dintre medicii oftalmologi din România”

Andrei Brodeţchi, fondator al OptiCare

Andrei Brodeţchi, fondator al OptiCare

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.12.2023, 14:18 109

Start-up-ul OptiCare, fondat în 2021, a dezvoltat o aplicaţie mobilă care permite medicilor să detecteze tulburările de vedere prin utilizarea inteligenţei artificiale (AI), de la distanţă, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat. Aplicaţia a fost testată în clinicile Optissima şi Bine şi poate fi folosită pentru testarea acuităţii vizuale, urmând a fi dezvoltate şi alte teste pentru o consultaţie complete.

„Viziunea noastră este de a democratiza accesul la servicii oftalmologice de înaltă calitate, disponibile universal şi la orice oră. În contextul evoluţiei rapide a telemedicinei, produsul nostru răspunde unei necesităţi stringente de pe piaţă, facilitând o abordare proactivă şi preventivă în îngrijirea ocular (…)”, a transmis Andrei Brodeţchi, fondator al OptiCare.

De asemenea, aplicaţia este dezvoltată de o echipă de IT-işti români condusă de Andrei Brodeţchi, împreună cu Sinziana Istrate, medic primar oftalmolog.

„Colaborarea cu dr. Sinziana Istrate, un medic oftalmolog renumit din România, ne-a permis să modelăm şi să rafinăm OptiCare în concordanţă cu feedback-ul primit atât de la pacienţi, cât şi de la specialişti în domeniu. (…) OptiCare va aduce o schimbare semnificativă în îngrijirea oftalmologică. Aşteptăm răspunsul comunităţii medicale şi al pacienţilor şi ne angajăm să continuăm inovaţiile în acest sector vital”, a mai spus Andrei Brodeţchi.

Aplicaţia funcţionează foarte simplu şi este similară unui control efectuat în cabinet. Practic, utilizatorul are nevoie de laptop şi telefonul mobil, iar pe baza unui cod QR pe care îl scanează poate accesa serviciile de măsurare a acuităţii vizuale. Ulterior, rezultatul poate fi trimis medicului oftalmolog pentru interpretare care va prescrie tratamentul sau, dacă este cazul, persoana primeşte recomandare de a merge la medic pentru evaluări suplimentare.

„Testarea vederii prin telemedicină va aduce servicii de calitate în casele oamenilor şi va facilita diagnosticarea şi intervenţiile timpurii (…). Este important să ne verificăm periodic sănătatea ochilor chiar dacă nu întâmpinăm probleme de vedere.  Acuitatea vizuală, capacitatea ochilor de a percepe detalii fine, este un aspect esenţial al sănătăţii oculare. Problemele de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul şi altele, pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii şi, din păcate, mulţi oameni care se confruntă cu aceste probleme ajung uneori prea târziu la medic”, a spus Sinziana Istrate, medic primar oftalmolog şi co-fondator al OptiCare.

Start-up-ul OptiCare şi-a propus ca în următorii cinci ani aplicaţia să fie folosită de aproximativ 15% dintre medicii oftalmologi din România. 

În România, în anul 2020, peste 3,3 milioane de persoane erau înregistrate cu probleme de acuitate vizuală din care aproximativ 60.000 erau orbi. La nivel global, cel puţin 2,2 miliarde de oameni au o deficienţă de Vedere, au transmis reprezentanţii OptiCare. Dintre aceştia, aproximativ 1 miliard au o problemă oftalmologică care ar fi putut fi prevenită dacă ar fi beneficiat la timp de îngrijiri medicale, potrivit primului raport mondial privind sănătatea ochilor emis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - (sursa INSP), arată sursa citată anterior. OptiCare vine în întâmpinarea acestei nevoi, oferind o soluţie bazată pe inteligenţa artificială pentru testarea vederii şi monitorizarea sănătăţii ochilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO