Business Hi-Tech

Start la vanatoare intre companiile IT?

14.05.2003, 00:00 17

Piata romaneasca de tehnologia informatiei si comunicatiilor va fi marcata pana in 2007 de un val de consolidari la nivel local, apreciaza Gabriel Marin, managing director la Omnilogic, unul dintre cei mai mari distribuitori autohtoni de echipamente IT&C.
"In Romania exista acum prea multe firme si prea mici. Vom asista in urmatorii ani la un val de consolidari pe  piata IT pe fondul pregatirii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a spus ieri oficialul intr-o conferinta de presa.
Dupa 2007, va urma etapa supravietuirii. "Numai companiile romanesti cu o baza puternica de clientii vor rezita pe piata dupa intrarea Romaniei in UE", a precizat Gabriel Marin.
Cat priveste consolidarea, chiar Omnilogic intentioneaza sa cumpere in acest an un furnizor important de servicii integrate din domeniul IT&C romanesc. Desi nu a dorit sa faca public numele firmei "vanate", Marin a subliniat ca deja sunt purtate negocieri pentru incheierea tranzactiei.
Pe piata autohtona de servicii IT, Omnilogic concureaza in principal cu giganti mondiali cum sunt IBM si Hewlett-Packard. "Relatiile dintre noi si ei sunt de tipul love and hate pentru ca suntem in acelasi timp si parteneri si concurenti", a precizat Marin.
Omnilogic si-a prezentat ieri si obiectivele de afaceri pe care doreste sa le realizeze pana in 2007.
Compania se va orienta in principal spre cresterea cifrei de afaceri cu 15-20% in fiecare an dar in special pe sporirea profitabilitatii.
Omnilogic a avut in 2002 o cifra de afaceri de peste 60 milioane de dolari si intentioneaza sa ajunga la sfarsitul lui 2005 la 100 mil. $.
Deocamdata, cresterea preconizata pentru 2003 este de 15%. "Primul trimestru l-am incheiat cu o cifra de afaceri de 18 milioane de dolari", a declarat Marin pentru Ziarul Financiar.
In prezent, 95% din vanzarile Omnilogic sunt indirecte, realizate din contracte derulate de catre partenerii firmei.
"Noi nu ne implicam direct intr-un proiect decat daca ne aduce venituri de cel putin 4-5 milioane de dolari", a afirmat seful Omnilogic. Firma distribuie numai echipamente de la producatori de top din industria IT&C mondiala cum ar fi IBM, HP, Lexmark, Cisco Systems, Nortel Networks sau Corel si nu intentioneaza sa intre in afacerile cu componente de calculatoare "pentru ca ofera o profitabilitate redusa".
Compania, care numara acum 42 de salariati, are cea mai mare productivitate din tara, sustine Gabriel Marin, adica 1,5 milioane de dolari cifra de afaceri pe angajat. Tot un record il constituie in opinia oficialului si volumul cheltuielilor fixe pe care le-a avut firma in 2002: sub 3% din totalul cifrei de afaceri.
Omnilogic activeaza si in strainatate fiind implicata in cateva proiecte pentru crearea infrastructurii de generatia a treia a operatorului de comunicatii Vodafone. Doua dintre proiecte sunt in derulare in Europa de Est iar altul, in vestul continentului.
Printre clientii locali ai Omnilogic se numara companii din sectorul comunicatiilor, atat operatori mai vechi (Astral Telecom, Connex si Orange) cat si nou intrati pe piata dupa liberalizare, banci precum Raiffeisen Bank dar si societati de utilitati publice sau din industria apararii.
Omnilogic a investit in 2002 1,5 milioane de dolari in imbunatatirea infrastructurii prin migrarea sistemului informatic catre Oracle Applications. Implementarea aplicatiilor Oracle s-a realizat in mai putin de doua luni.
Omnilogic a fost fondata in 1992 cu capital integral strain.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO