Business Hi-Tech

Star Storage, una dintre cele mai vechi firme locale de IT, intră în insolvenţă pentru a „restructura datoriile din perioada pandemiei”. În 2020 - „anul Covid-19”, firma a raportat datorii mai mari cu 30% şi a trecut pe pierdere. Cătălin Păunescu, CEO: Este un pas strategic pentru stabilitate şi reechilibrare operaţională

Cătălin Păunescu, CEO Star Storage: Nu a fost o decizie pe care să o luăm uşor. Vrem însă să ne asigurăm angajaţii si partenerii că nu va exista un impact negativ în ceea ce priveşte continuitatea operaţională

Cătălin Păunescu, CEO Star Storage: Nu a fost o decizie pe care să o luăm uşor. Vrem însă să ne asigurăm angajaţii si partenerii că nu va exista un impact negativ în ceea ce priveşte continuitatea operaţională

Autor: Adrian Seceleanu

10.12.2023, 15:57 1200

Star Storage, una dintre cele mai cunoscute companii locale de IT, fondată în urmă cu peste două decenii, şi cu afaceri de aproape 30 mil. lei în 2022, a anunţat intrarea în insolvenţă pentru a-şi restructura datoriile acumulate în perioada pandemiei de Covid-19, conform unui anunţ transmis de societate.

„Compania românească Star Storage, furnizor de tehnologie cu o istorie de 23 de ani în furnizarea de soluţii digitale de afaceri şi servicii cloud, a luat recent decizia de a iniţia intrarea în procedura generală de insolvenţă prin reorganizare. Această decizie strategică a fost luată de conducerea companiei având în vedere obiectivele pe termen lung, precum şi angajamentul faţă de angajaţi, clienţi şi parteneri, fiind o decizie influenţată în mod semnificativ de perioada excepţională a pandemiei COVID-19, perioadă în care compania s-a confruntat cu provocări neaşteptate, generând pierderi şi costuri excepţionale”, conform datelor comunicate de Star Storage.

Potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucureşti dosarul privind insolvenţa Star Storage a fost înregistrat pe 8 decembrie 2023.

Compania susţine că a fost nevoită să facă acest pas. „În ciuda unei reveniri la profitabilitate în 2022 şi 2023, Star Storage fiind in acest moment o companie profitabilă, cu EBITDA pozitiv, efectele din trecut ale pandemiei au continuat să influenţeze negativ rezultatele şi stabilitatea financiară a companiei, urmând a afecta în continuare performanţa sa, dacă nu s-ar fi luat măsura declanşării procedurii de insolvenţă prin reorganizare. Deşi sumele reprezentând taxe, întârziate la plată în perioada 2020-2022, au fost reeşalonate pe termen lung urmând a fi achitate conform unui plan foarte strict stabilit de managementul companiei, schimbările legislative intervenite în martie 2023 prin care s-au modificat condiţiile de aplicare a înlesnirilor la plată a datoriilor au creat dificultăţi suplimentare. Toate aceste schimbări au pus Star Storage în imposibilitatea de a mai continua planul iniţial de reeşalonare la plată a datoriilor şi la luarea deciziei de a deschide procedura de insolvenţă prin reorganizare, pentru a-şi menţine în continuare capacitatea de a desfăşura operaţiunile în condiţii normale”, conform anunţului companiei.

Conform datelor de la Finanţe, compania avea la finele anului 2022 datorii totale de 55,3 mil. lei, în scădere cu 14%. Star Storage a avut în 2022 afaceri de 29,4 mil. lei, în scădere cu 16% şi un profit net de 3,2 mil. lei - faţă de o pierdere netă de 6,6 mil. lei, cu un număr mediu de 173 de angajaţi, în scădere faţă de anul precedent. Conform datelor de la ANAF, preluate de platforma lege5.ro, la 31 martie 2023 compania avea obligaţii restante la bugetul de stat de 1,4 mil. lei. În prezent, conform aceleiaşi surse, compania figurează fără obligaţii restante la bugetul de stat.

În anul izbucnirii pandemiei, 2020, afacerile Star Storage au scăzut cu 28% la 33 mil. lei şi firma a raportat o pierdere netă de 12 mil. lei, faţă de un profit net de 1 mil. lei în anul precedent. De asemenea, datoriile firmei au sărit în 2020 cu 30% la 62 mil. lei.

Reprezentanţii companiei afirmă că intrarea în insolvenţă reprezintă „un pas proactiv către redresare şi stabilizare.”

"Nu a fost o decizie pe care să o luăm uşor. Vrem însă să ne asigurăm angajaţii si partenerii că nu va exista un impact negativ în ceea ce priveşte continuitatea operaţională, activităţile noastre de zi cu zi nefiind afectate şi, mai mult, ne aşteptăm ca acestea să fie îmbunătăţite. Prin restructurarea fundaţiei noastre financiare, vom deveni mai puternici şi mai rezilienţi. Vreau să mulţumesc echipei, dar şi partenerilor şi clienţilor noştri pentru sprijinul continuu şi să îi asigur că vom menţine o comunicare deschisă şi transparentă pe parcursul întregului proces.", a declarat Cătălin Păunescu, CEO Star Storage.

Compania a transmis şi o sinteză a impactului pe care îl va avea intrarea în insolvenţă pe diferite planuri, pe care o redăm în cele ce urmează:

„• Angajaţi: Compania nu va fi afectată de concedieri sau disponibilizări;
• Servicii îmbunătăţite pentru clienţi: În urma acestor măsuri, cu impact direct pozitiv în capacitatea companiei de a acoperi la timp obligaţiile către angajaţi si furnizori, clienţii vor fi deserviţi în continuare mai eficient, cu accent pe calitate şi inovaţie.
• Previziuni pentru viitor: Compania asigură toate părţile interesate că operaţiunile zilnice vor continua fără întreruperi. În condiţiile în care Star Storage a înregistrat o creştere de peste 30% în 2023 faţă de 2022, managementul companiei estimează că această tendinţă pozitivă va continua şi în anii următori, fiind sprijinită de măsurile luate de diminuare a efectelor negative din trecut, din perioada pandemiei.
În concluzie, această decizie reflectă angajamentul companiei faţă de o gestionare responsabilă şi strategică a situaţiei curente şi a efectelor semnificative ale crizei COVID-19, în interesul companiei, al angajaţilor şi al partenerilor de afaceri.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO