Business Hi-Tech

Spectrul recesiunii loveste vanzarile de mobile din SUA

22.05.2008, 20:02 14

Livrarile de telefoane mobile de pe piata americana s-au diminuat pentru prima data din 2005 pe fondul unei ingrijorari tot mai mari privind situatia economica, scrie presa internationala, citand un studiu realizat de compania de analiza Strategic Analytics.
Numarul total de telefoane mobile livrate de producatori precum Motorola Inc. si Nokia a scazut cu 4,5 procente, ajungand la 37,9 milioane de exemplare, a precizat un analist al Strategic Analytics. Vanzarile Motorola si Nokia au pierdut teren in favoarea sud-coreenilor de la Samsung si LG Electronics.
Majorarea numarului de garantii ipotecare executate si a pretului la petrol a determinat consumatorii sa pastreze mult mai mult timp modele vechi de telefoane mobile. Vanzarile de modele mai ieftine precum cele produse de Motorola sunt si ele afectate odata cu majorarea cheltuielilor curente si a platilor ipotecare.
"Toate aceste lucruri au legatura cu criza creditelor ipotecare, oamenii avand mult mai putini bani de cheltuit", a precizat analistul Neil Mawston, de la Strategic Analytics.
Pe de alta parte, in opinia acestuia, modelele mai scumpe precum iPhone-ul de la Apple, care ofera acces la internet, nu sunt inca afectate atat de mult de actuala situatie.
Totusi, aceasta scadere contrasteaza cu cresterea de 19 la suta inregistrata de pietele asiatice in primul trimestru. Acestea au determinat o majorare a livrarilor mondiale de telefoane mobile de 14 la suta la 282,4 milioane de unitati. Statele Unite au fost singura regiune in care acestea au scazut.
Increderea consumatorilor americani a scazut dramatic in decursul acestei luni datorita preturilor record ale benzinei, valorile mici ale proprietatilor imobiliare si o diminuare a numarului de locuri de munca.
Cota de piata a producatorului de telefoane mobile Motorola a scazut la 25,3 la suta de la 38,8 la suta anul trecut, potrivit analistilor Strategic Analytics, in timp ce compania sud-coreeana Samsung si-a majorat aceasta cota la 21,9 procente de la 16,6 la suta. LG Electronics a inregistrat de asemenea o majorare la 21,1 la suta.
Daca acest declin continua, Motorola va pierde pozitia de lider pe care o are pe piata americana, a mai adaugat Mawston. Ultimele modele produse de Motorola nu pot concura de la egal la egal cu cele ale Samsung, LG sau Apple.
Potrivit site-ului AT&T Inc iPhone se comercializeaza pe piata din SUA cu 499 de dolari, in timp ce Razr2 al Motorola, ce dispune de asemenea de o camera video si poate rula muzica, are un pret de 199 de dolari in schimbul semnarii unui contract de catre client pe doi ani. AT&T este singurul operator de telefonie mobila din SUA care comercializeaza oficial iPhone.
Motorola, ale carei vanzari au scazut continuu in ultimele cinci trimestre, ar putea primi un ajutor din partea celor care vor sa isi achizitioneze pentru prima data un celular.
Totusi, potrivit analistului Neil Mawston, aproximativ 76 la suta din consumatorii americani dispun de un telefon mobil, ceea ce inseamna o posibilitate mai mica de crestere a numarului de clienti.
Research In Motion Ltd., producatorul telefonului BlackBerry, a ocupat locul patru pe piata americana de telefoane mobile in ultimul trimestru.
Compania canadiana a raportat o dublare a vanzarilor pentru trimestrul unu datorita telefoanelor ce pot rula filme si muzica, in timp ce Nokia s-a plasat pe locul cinci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO