Business Hi-Tech

Spam-ul distruge comertul online

04.02.2004, 00:00 21

Numarul tot mai mare de mesaje nesolicitate transmise prin posta electronica au ca efect scaderea achizitiilor prin intermediul Internetului.
"Daca vom continua in acest ritm, Internetul isi poate pierde popularitatea peste cinci ani", a avertizat un analist.
Aproape 52% dintre subiectii chestionati si-au redus achizitiile online sau nu fac deloc cumparaturi prin Internet, pentru ca nu doresc sa primeasca mesaje de tip spam.
"Este evident ca populatia este deranjata de mesajele comerciale care le invadeaza casutele postale in mod abuziv. Totodata, se observa foarte clar ca firmele de buna credinta care opereaza pe Internet pierd bani, intrucit fenomenul spam descurajeaza consumatorii care ar dori sa se implice in operatiunile de e-commerce", se arata in studiul care a fost prezentat in cadrul unei reuniuni coordonate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)
Datele furnizate de firma Brightmail, care produce aplicatii software anti-spam, indica faptul ca acest tip de mesaje reprezinta aproape jumatate din totalul fluxului mondial de posta electronica. Programele destinate "filtrarii" si "sortarii" mesajelor reprezinta o cheltuiala in plus si din ce in ce mai mare, atit pentru firme, cit si pentru consumatori.
Majoritatea celor peste 20.000 de subiecti inclusi in sondaj considera ca acest tip de e-mail ar trebui interzis.
"Daca vom continua in acest ritm, Internetul isi poate pierde popularitatea, peste cinci ani", a avertizat Marc Rotenberg, de la Electronic Privacy Information Centre.
OCDE a adresat un apel guvernelor, indemindu-le sa gaseasca metode eficiente pentru combaterea acestui fenomen, care abunda in mesaje pornografice sau promoveaza metode usoare de a te imbogati si sint utilizate adesea pentru raspindirea de virusi
Potrivit Camerei americane de Comert si Uniunii Europene, aceasta problema costa UE si companiile din Statele Unite peste 11,5 miliarde de dolari pe an, suma reprezentind timpul irosit si diminuarea productivitatii.
Agentia Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) estimeaza ca impactul economic global ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari.
Guvernele din intreaga lume incearca sa rezolve aceasta problema prin anumite masuri de reglementare, stabilirea unor coduri de conduita si aplicarea unor solutii tehnice avansate.
"Majoritatea statelor lumii impartasesc opinia ca Internetul este cheia economiei globale, iar mesajele spam au cu siguranta capacitatea de a interveni in procesul sau de evolutie", a subliniat Peter Ferguson, presedintele comisiei OECD responsabila cu problema securitatii si confidentialitatii informatice.
Anul trecut, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a publicat un manifest anti-spam si s-a angajat sa combata acest fenomen cu ajutorul solutiilor tehnice.
Insa sondajul TACD arata ca numai 17% dintre subiecti sint multumiti de filtrele utilizate pentru eliminarea mesajelor nesolicitate, iar 21% nici nu stiu daca serviciul de posta electronica utilizat dispune de o astfel de protectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO