Business Hi-Tech

Softul de gestiune in mers de rac: inapoi cu 9%

20.06.2003, 00:00 15

Companiile din intreaga lume au sanctionat anul trecut marii producatori de solutii pentru gestiunea afacerilor si s-au orientat mai mult catre aplicatiile care le rezolva probleme punctuale.
Piata solutiilor de gestiune a intreprinderilor (ERP - Enterprise Resource Planning) a cunoscut in 2002, la nivel mondial, un declin cu aproximativ 9% fata de 2001. In buzunarele producatorilor au intrat in 2002, in urma vanzarii de licente noi, numai cinci miliarde de dolari fata de cele 5,5 mld. $, incasate in urma cu un an, arata ultimul studiu realizat de firma de cercetare a pietei Gartner.
Pe primul loc, ca venituri din noi licente software, a ramas si in 2002 compania germana SAP care si-a revendicat o cota de piata de 25,1%.
La mare distanta urmeaza Oracle cu 7% din piata de noi licente ERP vandute la nivel mondial. Pe a treia pozitie in clasamentul Gartner apare PeopleSoft care, nu peste prea mult timp, ar putea intra in ograda Oracle prin preluare.
Precum multi alti producatori de software, firmele care vand solutii ERP sufera de pe urma tendintei clientilor de a cumpara aplicatii puctuale care diminueaza costurile intr-un anumit segment al afacerii (prin reducerea, spre exemplu, a numarului de faxuri expediate sau a telefoanelor date pentru obtinerea comenzilor), scrie si publicatia online TechWeb.
Totusi, chiar daca 2002 nu a fost unul de succes, majoritatea producatorilor de aplicatii ERP au reusit rezultate mai bune decat de asteptau analistii.
"Experientele trecute in care aplicatiile de gestiune nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor au dus la o oarecare schimbare a comportamentului potentialilor clienti care sunt acum in cautarea unor aplicatii mai mici dar mai ieftine care sa dea si rezultate. Cu toate acestea, piata a evoluat bine date fiind situatia actuala a economiilor din intreaga lume, a valurilor facute de anunturile de achizitii si preluari si de modificarea obiceiurilor cumparatorilor", explica Chad Eschinger, analist principal la Gartner.
In toate segmentele pietei de solutii ERP s-a inregistrat o scadere a veniturilor in 2002. Veniturile din aplicatiile financiare au cunoscut un declin cu 8% dar acest segment continua sa conduca ca si importanta in piata generala a solutiilor ERP. Cea mai accentuata cadere s-a inregistrat in sectorul aplicatiilor pentru gestiunea productiei (12%) si a capitalului uman (10%).
In ceea ce priveste Romania, dat fiind gradul redus de informatizare a managementului, crestea industriei  de software pentru intreprinderi va fi semnificativa: peste 23% in medie pe an pana in 2007, conform IDC. Piata romaneasca a solutiilor de software pentru intreprinderi a atins in 2001 un nivel de 11,39 de milioane de dolari si va atinge 32 de milioane de dolari. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO