Business Hi-Tech

Soarta Motorola, decisa de succesul noilor mobile

Soarta Motorola, decisa de succesul noilor mobile

Motorola are nevoie de un nou succes precum mobilele din gama Razr

08.09.2009, 00:00 44

Motorola, producator de telefoane mobile, va fi nevoit sa atragainteresul, admiratia, dar mai ales cererea consumatorilor cand vadezvalui noile sale dispozitive mobile saptamana viitoare pentru aconvinge Wall Street-ul ca firma inca reprezinta un jucatorimportant in industria mondiala a mobilelor, scrie presainternationala.

Dupa ce a pierdut cota de piata an dupa an, Motorola a pariat,intr-o abordare de tipul "totul sau nimic", pe platforma dedispozitive mobile Android, dezvoltata de compania Google, sperandca parteneriatul cu gigantul internet va aduce inapoi clientiipierduti.

Pretul actiunilor companiei Motorola, care a fost odata liderulpietei iar acum se afla pe locul patru la nivel mondial, au crescutcu 11% saptamana trecuta pe baza sperantelor investitorilor canoile telefoane vor genera destul entuziasm.

Nimeni nu se asteapta insa la un iPhone-killer din parteacompaniei. Analistii sustin ca riscul se mentine la nivelulunicitatii telefoanelor, care nu prezinta destule elementeinovatoare pentru a uimi clientii, mai ales dat fiind faptul ca sialti producatori folosesc platforma Android.

"Dispozitivele nu vor fi suficient de diferentiate si i-ar puteadezamagi pe clienti", a declarat Phil Cusick, analist al firmei decercetare Macquarie Research, care se asteapta ca Motorola salanseze doua telefoane mobile cu sistemul de operare Android.

Motorola nu a oferit multe detalii legate de telefoane, iarcodirectorul general Sanjay Jha a vorbit prima oara despreplatforma Android si intentiile sale in octombrie, anul trecut.

El a spus ca noile telefoane vor avea integrate functii de accessi organizare a profilelor utilizatorilor de pe site-uri sociale,insa rivalii precum Apple, Research in Motion, HTC si Palm auoferit deja dispozitive cu acces la Facebook si Twitter.

Detinatorii de actiuni au fost destul de impresionati dedeclaratiile lui Jha incat au dublat pretul actiunilor Motorola dinmai si pana in prezent. Totusi, valoarea actiunilor a scazut cu 70%de la cel mai inalt nivel atins in 2006, la 26 de dolari.

"Dezvaluirea va fi extrem de semnificativa pentru viitorulcompaniei", a declarat Avi Greengart, un analist al companieiCurrent Analysis. "Daca telefoanele se vor vinde bine, compania vasupravietui", a adaugat el.

Comparatiile vor fi indreptate, inevitabil, catre dezvaluireatelefonului Palm Pre, care a fost vazuta, de asemenea, ca ultimasansa a companiei Palm. Impactul dispozitivului a fost bun, iarpretul actiunilor companiei s-a marit de patru ori.

Daca reactia initiala fata de dispozitivele Motorola va fi lafel de buna, compania ar putea avea o sansa buna de a aduceclientii inapoi, odata cu investitori si furnizori de servicii detelefonie mobila, spun analistii.

Motorola a incheiat un acord cu Google pentru software de mobiledat fiind faptul ca producatorul de telefoane se bazeaza mai multpe hardware. Acest lucru a fost demonstrat de modelul Razr, alecarui forme subtiri au generat imitatii timp de doi ani, pana in2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO