Business Hi-Tech

Soarta CosmoRom va fi decisa cand OTE se intoarce din concediu

16.06.2003, 00:00 13

O decizie privind viitorul CosmoRom, divizia de telefonie mobila a operatorului RomTelecom, va fi luata pana in luna septembrie 2003, a declarat, vineri, Lefteris Antonacopoulos, presedintele grupului elen de telecomunicatii OTE.
“In prezent, actionarul majoritar al RomTelecom poarta discutii cu furnizorul elen de echipamente de telecomunicatii Intracom si cu bancile creditoare pentru gasirea unei solutii privind datoriile comerciale ale CosmoRom”, a adaugat Antonocopoulos.
De altfel, pe 30 iunie este programata Adunarea Generala a Actionarilor OTE, care are ca principal punct pe ordinea de zi viitorul operatorului de telefonie mobila din Romania.
Presedintele OTE Group a reiterat ca grupul elen nu a exclus, deocamdata, nici o varianta din cele luate in calcul in cazul CosmoRom: inchidere, vanzare sau incheierea unui parteneriat cu alti operatori de telefonie mobila existenti pe piata romaneasca. Antonocopoulos a tinut sa precizeze ca “in cazul in care OTE va identifica rapid o solutie pentru CosmoRom, aceasta nu poate fi pusa in aplicare mai devreme de sfarsitul acestui an”. El a reluat declaratiile anterioare conform carora OTE “a avut, are si va avea interese majore in telefonia mobila din sud-estul Europei, dar mai ales in Romania”. “In Romania, sunt peste 20 de milioane de locuitori, iar rata de penetrare a telefoniei mobile se situeaza in jurul valorii de 22%, comparativ cu 60-80% in tarile din Uniunea Europeana. Deci, este loc pe aceasta piata”, a spus presedintele OTE Group.
De la lansare si pana acum, CosmoRom nu a reusit insa sa se impuna pe piata dominata de ceilalti doi puternici operatori de telefonie mobil, Connex si Orange. In decembrie 2002, operatorul de telefonie mobila deservea un numar de 44.915 abonati, cu 35,5% mai putini decat in anul precedent, precum si 54.447 de utilizatori de cartele preplatite, in crestere cu 45% comparativ cu finele anului 2001. Pe ansamblu, numarul clientilor CosmoRom a inregistrat, in ultimul an, o scadere de 7,3%, de la 107.209 la 99.362 de persoane. Tot in 2002, CosmoRom a inregistrat pierderi nete de 131,2 milioane de euro, la venituri operationale de 15,4 milioane de euro, potrivit raportului anual al OTE.
Recent, agentiile Standard&Poors si Moody’s, au pus sub observatie ratingurile OTE, drept consecinta a incapacitatii CosmoRom de a achita o datorie comerciala de peste 100 milioane de euro catre Intracom.
OTE a reactionat la vremea respectiva anuntand ca nu va mai sustine financiar operatorul roman de telefonie mobila. Ideea a fost reluata vineri si de George Skarpelis, vicepresedintele executiv al OTE, care a declarat ca “este clar ca RomTelecom, care trebuie sa devina si mai competitiva dupa liberalizarea pietei de telefonie fixa, nu poate sustine financiar divizia de telefonie mobila”.
De altfel, Skarpelis a calificat rezultatele RomTelcom pe primul trimestru al acestui an drept “pozitive”, din punct de vedere al ratei profitului operational inainte de cheltuielile cu amortizarea (EBITDA).
“Daca anul trecut, acest indicator a inregistrat valoarea de 23-24%, in primul trimestru al acestui an s-a apropiat de 30%. Speram ca pana la sfarsitul anului, RomTelecom sa reuseasca o rata a profitului operational inainte de amortizare de 31-32% si sa se apropie astfel de valoarea indicatorului de grup de 40%, unul dintre cele mai ridicate din industria europeana a telecomunicatiilor”, a spus Skarpelis.
Solicitat sa comenteze relatiile dintre OTE si Intracom, oficialii grupului elen au afirmat ca “acestea sunt unele normale, ca intre client si furnizor” si au exclus orice varianta ca Intracom sa devina actionar la CosmoRom in urma negocierilor privind stingerea datoriilor.
In privinta investitiilor in zona, OTE si-a stabilit o serie de criterii pe baza carora isi directioneaza fondurile: atitudinea prieteneasca fata de Grecia, perspectivele de crestere economica si de integrare in Uniunea Europeana.Pentru a intari ideea de interes a OTE pentru piata romaneasca, Antonacopoulos a afirmat ca “Romania este singura tara din regiune care indeplineste toate aceste criterii” si a estimat ca investitiile in RomTelecom prevazute pentru acest an se vor situa in jurul valorii de 80-90 milioane de dolari, fara a preciza destinatia acestor fonduri.
“Mai multe amanunte vor fi prezentate in cursul unei conferinte de presa, care va avea loc pana la sfarsitul lunii iunie”, a mai spus presedintele OTE Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO