Business Hi-Tech

Smartphone-ul Vodafone Smart are acces la reţeaua 3G şi în mediul rural şi oraşele mici, la viteze de până la 3,6 Mbps

Autor: Adrian Seceleanu

23.06.2011, 15:23 1299
Smartphone-ul sub brand propriulansat miercuri de Vodafone, numărul doi pe piaţa locală detelefonie mobilă, este compatibil cu reţeaua 3G (UMTS) în frecvenţade 900 MHz a companiei, astfel că utilizatorii care achiziţioneazăterminalul vor acces la net şi în mediul rural şi în localităţilemai mici la o viteză de descărcare a datelor de până la 3,6 Mbps,au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei.

După o investiţie de câteva zecide milioane de euro Vodafone a lansat în aprilie 2010 prima reţea3G în frecvenţa de 900 MHz din România, reţea care îi permiteoperatorului să ofere net cu viteze de până la 7,2 Mbps în peste12.000 de localităţi, inclusiv cele din mediul rural.
Vodafone Smart, telefon produspentru operator de compania chineză Huawei, are o cameră foto de 2MP, ecran touchscreen capacitiv de 2,8", procesor Qualcomm de 528MHz şi o memorie internă de 130 MB care poate fi extinsă cu carduride memorie Micro-SD. Telefonul vine cu un card de 2 GBinclus.
Atât noii utilizatori Vodafone,cât şi clienţii existenţi pot achiziţiona noul Vodafone Smart lapreţuri pornind de la 0 Euro, în funcţie de tipul de contract,încheiat pe o perioada de doi ani.
Utilizatorii serviciilor prepaidpot achiziţiona şi un pachet special, ce include telefonul VodafoneSmart, un SIM Cartela Vodafone şi o cartelă de reîncărcare cu 10Euro credit, pentru 99 Euro (TVA inclus).
De unde cumperi net rapid pentru telefonulmobil în mediul rural sau în oraşe mai mici
Momentan, niciun alt operator detelefonie mobilă nu a lansat servicii similare astfel că în mediulrural şi oraşele mici viteza serviciilor de date este mai mică,fiind furnizată prin tehnologia EDGE, care permite viteze dedownload de cel mult 210-215 kbps. Orange, numărul unu pe telefoniemobilă din România, a anunţat însă că va investi în dezvoltareaunei reţele 3G în 900 MHz.
Exceptând oferta Vodafone, înmediul rural şi localităţile mai mici o opţiune pentru servicii dedate mobile la viteze mai mari o reprezintă serviciile prinreţelele CDMA ale Cosmote (prin Zapp) şi Romtelecom, care au oviteză de până la 3,1 Mbps. Problema o reprezintă însă telefoanelemobile compatibile cu aceste reţele, care nu funcţiile şifacilităţile smartphone-urilor de ultimă generaţie.
În oraşele mari Orange, Vodafoneşi Cosmote oferă net mobil cu viteze de download de până la 21,6Mbps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO